Companii

Carpatair tinteste un trafic de 630.000 de pasageri cu noile rute

17.03.2008, 20:06 29

Carpatair, a doua cea mai importanta companie de linie regulata de pe piata dupa TAROM, mizeaza in acest an pe cursele interne si pe destinatii din Grecia si Ucraina pentru a inregistra o crestere a traficului de circa 12%, pana la 630.000 de pasageri.
"La sfarsitul lunii vom trece la operarea in regim intern a tuturor destinatiilor din Romania, am adaugat a doua destinatie catre Ucraina, Odesa, si o vom lansa si pe a treia, Kiev. Totodata, ne vom intari prezenta pe piata din Grecia prin cresterea numarului de zboruri spre Atena si prin lansarea cursei Timisoara-Salonic", au spus reprezentantii Carpatair, companie care a efectuat anul trecut 21.000 de zboruri.
Carpatair opereaza cele mai multe curse catre Italia, unde a bifat 9 orase, urmata de Germania, cu patru destinatii.
Cu noile zboruri din Bacau, Cluj, Sibiu, Oradea si Satu Mare catre Timisoara, Carpatair isi va dubla numarul de zboruri in regim intern. Pana acum compania efectua curse interne catre Timisoara doar din Bucuresti, Constanta, Craiova, Suceava si Iasi. Extinderea pe cursele interne va creste ponderea acestora in totalul traficului de la 8% anul trecut la 15% in acest an, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei. Operatorul cu hub-ul la Timisoara estimeaza in acest an o crestere a afacerilor de circa 15% in euro, pana la 92 de milioane de euro. Astfel, Carpatair devine al doilea operator aerian privat de pe piata care se indreapta catre pragul de 100 de milioane de euro. Anul acesta low-cost-ul Blue Air va depasi afaceri de 100 mil. euro.
Pe piata de linie regulata, pe langa Carpatair, mai opereaza companii precum TAROM, Air France-KLM, Malev, Austrian Airlines sau British Airways. Prin destinatiile pe care mizeaza insa si prin faptul ca are hub-ul la Timisoara, Carpatair concureaza in mod direct pe foarte putine rute cu alti operatori.
De la Timisoara mai opereaza curse companii precum Austrian Airlines catre Viena, Malev catre Budapesta, precum si Lufthansa spre M?nchen.
Piata aeriana de linie regulata a ajuns anul trecut la circa 372 de milioane de euro, pentru 2008 fiind estimata o crestere de circa 10%, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA). IATA contorizeaza valoarea pietei prin sistemul Billing Settlement Plan, prin care se realizeaza peste 80% din vanzarile de bilete ale liniilor aeriene.
Fondatorul liniei aeriene Carpatair este omul de afaceri Nicolae Petrov (41 de ani), care a pus bazele si companiei Air Moldova. Acesta detine direct un pachet de 11% din actiunile Carpatair, in timp ce compania Air Service, la care Petrov controleaza 67% din titluri, are o participatie de 39,6% din Carpatair, potrivit datelor Registrului Comertului. La Carpatair mai este actionar si omul de afaceri suedez Ingvar Kamprad, al carui nume este asociat cu IKEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO