Companii

Carpatex investeste mai putin ca urmare a scaderii euro

19.10.2005, 21:23 90

Producatorul brasovean de tesaturi Carpatex anunta o diminuare a investitiilor ca urmare a deprecierii euro, fenomen ce a dus la o scadere de 7% a productiei.

De la privatizarea firmei, in 1995, in companie s-au facut investitii de un milion de euro pe an, suma care a fost redusa anul acesta la 300.000 de euro. Aceeasi valoare este prevazuta si pentru anul viitor. "In momentul de fata trebuie sa investim mai ales in rezolvarea problemelor de mediu, deoarece numai in acest mod ne vom putea mentine pe piata si dupa integrarea in UE", a declarat Maria Olariu, director economic in cadrul companiei.

Reprezentantii companiei au mai anuntat ca pe primul semestru al acestui an cifra de afaceri a fost de 3,7 mil. euro, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Liberalizarea comertului mondial cu textile, imediat dupa 1 ianuarie 2005, a permis Chinei sa monopolizeze piata mondiala de profil. Pentru textilistii romani, acest lucru a insemnat reducerea numarului de comenzi si, implicit, limitarea exporturilor. Pretul scazut al mainii de lucru asiatice atrage ca un magnet marile companii adepte ale lohn-ului", a mai spus managerul companiei, care a adaugat ca firma nu a avut niciodata activitati de lohn desi aproximativ 70% din productia de tesaturi a firmei merge pe piata externa. Carpatex a fost privatizata prin MEBO, iar in prezent, are 600 de angajati. In 2004 compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 9,7 mil. euro, in crestere cu 20% fata de 2003. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO