Companii

Cartarescu si Plesu au urcat vanzarile librariilor Humanitas cu 50%

12.06.2006, 00:00 44

Librarile Humanitas Societate franco-romana de difuzare a cartii, compania care opereaza reteaua de librarii Humanitas, estimeaza pentru acest an afaceri de 5,6 milioane de euro (20 de milioane de lei), in crestere cu aproximativ 14% fata de anul precedent.

"Planul nostru de dezvoltare are doua directii strategice. Urmarim pe de o parte modernizarea librariilor existente, iar pe de alta, deschiderea unora noi", explica Nicu Ciurea, director general al companiei.

In prezent, la nivel national exista 14 librarii Humanitas, dintre care doua sunt deschise in Bucuresti.

"Alte doua vor mai fi deschise in acest an", completeaza Ciurea, care estimeaza valoarea investitiei pentru o librarie intre 30.000 de euro si 200.000 de euro, in functie de amplasare, dimensiune si dotari.

Librariile Humanitas au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 4,9 milioane de euro (17,3 milioane de lei), in crestere cu peste 50% fata de anul precedent.

"In ultimul timp a avut loc o crestere a pietei de carte din Romania. In plus, publicatiile Humanitas au ocupat un loc fruntas in vanzari", spune Ciurea.

Astfel, volumul "De ce iubim femeile" de Mircea Cartarescu sau cele ale lui Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, carti editate de Humanitas, au figurat in topurile de vanzari.

"Cel mai bine s-a vandut "De ce iubim femeile", in 100.000 de exemplare", adauga Ciurea.

In plus, numarul de librarii a crescut anul trecut cu doua unitati, "iar la nivel intern a avut loc o imbunatatire a gestiunii si administrarii librariilor".

In aceste conditii profitul brut al companiei a ajuns anul trecut la 170.000 de euro, in crestere fata de 113.000 de euro in urma cu un an. Ciurea nu a precizat care este profitul estimat pentru acest an.

In prezent pe piata romaneasca de retail de carte activeaza jucatori specializati doar in retail, precum Diverta, detinuta de grupul RTC, sau Rodipet, dar si retele de librarii ale editurilor, precum RAO sau Teora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO