Companii

Casele de pariuri sportive joaca pe marje de profit de pana la 40% in conditiile unei concurente explozive

23.11.2008, 15:13 2553

Sorin Gheorghe este administratorul primei francize din Romania a casei de pariuri sportive GS Bet, cumparata si adusa pe piata romaneasca in anul 2005. Unul dintre motivele care l-au determinat sa-si deschida aceasta afacere a fost noutatea pe care acest domeniu de activitate o reprezenta pentru romani. "Lipsa concurentei in acest domeniu a fost una dintre oportunitatile care m-au determinat sa incep aceasta afacere", a declarat el.

La numai 22 de ani, cand inca era student, Sorin Gheorghe a demarat afacerea care urma sa-i aduca o marja de profit de pana la 30-40%. Ideea afacerii i-a venit in urma colaborarii cu o casa internationala de pariuri sportive timp de patru ani. Pentru a initia aceasta afacere, antreprenorul a avut un plan de afaceri bine structurat.
"Intr-o prima etapa am studiat piata, am analizat avantajele si dezavantajele acestei afaceri, insa motorul care a facut ca aceasta activitate sa se nasca a fost pasiunea pentru sport", a explicat el.
La inceput, antreprenorul a deschis o agentie pilot, care, dupa cum sustine el, a declansat extinderea afacerii. "Treptat, a inceput sa se contureze structura unei retele nationale", a explicat el.
Una dintre modalitatile de promovare a companiei au reprezentat-o mijloacele de comunicare in masa. "Participarea la diverse targuri sau expozitii de profil si mass-media au fost parghiile care au inlesnit conturarea si dezvoltarea unei afaceri de succes", precizeaza Sorin Gheorghe.
Investitia initiala a fost de cateva zeci de mii de euro, bani obtinuti din credite bancare.
"Acesti bani au fost folositi la achizitionarea softului de pariere, a licentei si pentru amenajarea sediului. Ulterior, sumele au crescut considerabil, odata cu dezvoltarea retelei de agentii la nivel national, ajungand la aproximativ 400.000 de euro", a explicat el.
Sorin Gheorghe a declarat ca cifra de afaceri inregistrata in anul 2007 a fost de 570.000 de euro, din care aproximativ 300.000 de euro provin din divizia de pariuri. Sub numele GS Bet mai functioneaza o fabrica de mobila. Pentru anul 2008, antreprenorul estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de pana la 200%. Marja de profit preconizata pentru acest an este de 30-40%.
"Preturile serviciilor presupun doar taxa de franciza de 4.000 de euro si o redeventa lunara de 10% din cuantumul incasarilor. Astfel, cu o investitie initiala de numai 4.000 de euro se poate initia o afacere profitabila", a explicat antreprenorul.
In prezent, casa de pariuri are 91 de angajati. "Pot spune cu certitudine ca succesul obtinut pana in acest moment se datoreaza in cea mai mare parte echipei care formeaza familia casei de pariuri", a adaugat el.
Sorin Gheorghe a afirmat ca principalii clienti ai firmei sunt barbatii, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de de ani, care au venituri medii si sunt pasionati de sport. Conform afirmatiilor sale, numarul clientilor este in continua crestere. "Ei ne aleg pentru ca avem cote de pariere bune si pentru ca softul pe care il folosim face ca toate operatiunile sa fie sigure si rapide", a adaugat el.
Desi lipsa concurentei de pe piata a fost unul dintre factorii initiali care l-au determinat pe antreprenor sa deschida o casa de pariuri sportive, acest lucru s-a schimbat intre timp.
"Daca la inceput concurenta nu era asa puternica, acum pot spune ca lupta de pe piata pariurilor sportive din Romania a cunoscut o explozie masiva. In tarile occidentale, casele de pariuri au deja o traditie si o istorie de zeci de ani", a explicat el.
Planurile de viitor ale companiei includ consolidarea brandului la nivel national, dar si extinderea retelei in Republica Moldova si in Bulgaria in 2008.
O alta casa de pariuri fondata in franciza este Sky Bets Sport, care activeaza pe piata din Romania inca din anul 2005. Antreprenorul afacerii este Cornel Hodorogea, care avea numai 23 de ani cand a deschis aceasta afacere.
"Am fost atras de dinamica fluxurilor financiare mari pe care acest domeniu le genereaza si pentru ca totul este guvernat de statistici matematice si informatii din sport", a adaugat el.
Principalii pasi pentru demararea afacerii au fost obtinerea unei licente de organizator de pariuri sportive si perfectionarea sistemelor informatice de operare, intrucat softul utilizat de companie este unic.
"Portofoliul initial de franciza a fost fondat pe baza relatiilor consolidate in decursul mai multor ani de colaborare in cadrul altor companii de pariuri sportive", a explicat antreprenorul. Daca la inceput firma avea 12 angajati, numarul lor a ajuns acum la peste 250, incluzand reteaua de franciza.
Preturile serviciilor pe care le ofera casele de pariuri sportive sunt stabilite in functie de valoarea cotelor de pariere raportate la castigurile oferite pentru evenimente sportive.
"In general, aceste valori se incadreaza in anumite limite impuse pe piata de pariuri sportive nationala si internationala. Insa pentru a asigura competitivitatea companiei, oferim cote de castig promotionale la unele evenimente sportive", a declarat el.
Antreprenorul sustine ca principalii clienti sunt barbatii.
"Jocurile de noroc le ofera speranta unor castiguri substantiale, obtinute usor si rapid. Starea economica de tranzitie a tarii genereaza un segment foarte mare de clienti pentru care pasiunea fata de sport s-a transformat in dependenta de pariuri", a precizat el.
Numarul de clienti variaza in functie de volumul si importanta evenimentelor sportive care se desfasoara saptamanal.
"In general, perioadele cele mai intense de activitate sunt intre lunile februarie-iunie si septembrie-decembrie ale fiecarui an. Insa cea mai activa perioada este cea a Cupelor Europene de fotbal, mai ales in cazul in care sunt participante si echipe romanesti", a afirmat el.
Mai mult, el a precizat ca turneele finale ale Campionatului Mondial si European de fotbal sunt foarte apreciate de catre clienti.
Pe de alta parte, antreprenorul considera ca are concurenti destul de puternici pe piata.
"Concurenta pe piata intre companiile de pariuri sportive este acerba. De multe ori se intampla ca 2, 3 sau chiar 4 case de pariuri sa isi dispute o zona comerciala, toate agentiile fiind pozitionate pe o raza de 50-100 de metri."
Cornel Hodorogea considera ca diferentele intre casele de pariuri se evidentiaza la nivelul cotelor de castig oferite, la promotii sau la bonusuri, "ajungandu-se pana in situatia in care compania noastra ofera castiguri promotionale inclusiv pentru pariurile care sunt pierdute".
Obiectivul pe termen scurt al companiei este dezvoltarea unei retele proprii de agentii de case de pariuri in tara, pentru a obtine o valoare minima de 85% din piata de franciza a pariurilor sportive. Antreprenorul sustine ca firma sa detine in prezent 70% din volumul pietei de profil.
Cornel Hodorogea spune ca Sky Bets Sports a inregistrat o cifra de afaceri de 2,3 milioane de euro in 2007 si estimeaza ca cifra de afaceri din 2008 va ajunge la 2,9 milioane de euro. De asemenea, el preconizeaza o marja de profit de aproximativ 37% din cifra de afaceri.
 
GSBet
  • Venituri din divizia de pariuri sportive in 2007: 300.000 de euro
  • Estimari de crestere a cifrei de afaceri in 2008: pana la 200%
  • Marja de profit pentru 2008: 30-40%
  • Investitie initiala: 4.000 euro
  • Investitii totale: 400.000 de euro
  • Numar de angajati: 91
 
Sky Bets Sports
  • Cifra de afaceri in 2007: 2,3 milioane de euro
  • Cifra de afaceri estimata pentru 2008: 2,9 milioane de euro
  • Marja de profit estimata: 37%
  • Numar angajati: 250

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO