Companii

Câştigătorii anului 2020: Fabricile de electrocasnice au lucrat la foc continuu pentru a face faţă cererii tot mai mari din partea consumatorilor, care au stat acasă şi au investit în bunuri pentru locuinţă. România produce anual electrocasnice de peste 7 mld. lei

Câştigătorii anului 2020: Fabricile de electrocasnice...

Autor: Cristina Roşca

17.01.2021, 09:01 1222

♦ România a produs în 2019, ultimul an pentru care există date publice, electrocasnice de aproape 7 mld. lei, piaţa crescând cu 6% faţă de anul anterior, dar fiind de patru ori mai mare decât în urmă cu un deceniu ♦ În 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19, această piaţă a crescut din nou pe fondul schimbării comportamentului de consum, mai exact pe fondul orientării bugetelor dinspre călătorii şi ieşiri la restaurant către bunuri pentru propriul confort şi propria locuinţă, unde oamenii au petrecut tot mai mult timp.

„Suntem o industrie norocoasă, iar în cazul nostru e cerere mare pentru brandurile din grup (Beko, Grundig sau Arctic – n.red.). Deşi e a doua cea mai mare fabrică de frigidere din Europa şi cea mai mare din UE, capacitatea de producţie de la Găeşti, Dâmboviţa, nu mai e suficientă. Am început deja un nou proiect de investiţii pentru a creşte capacitatea cu 10%. E un proiect ce trebuie implementat urgent pentru că în pofida pandemiei, pieţele cresc puternic“, spunea la finalul anului trecut spune Ragıp Balcıoglu, CCO al Arcelik Group, proprietarul Arctic.

Grupul turc Arcelik are în România două fabrici, una de frigidere la Găeşti şi o alta de maşini de spălat la Ulmi, ambele în judeţul Dâmboviţa. Fabrica din Ulmi a fost inaugurată în 2019 după o investiţie de peste 100 mil. euro, o parte din bani fiind ajutor de stat. Acum, turcii investesc în creşterea producţiei de la Găeşti cu 10% pentru a face faţă cererii mari de produse electrocasnice. Această fabrică este deja a doua cea mai mare unitate de producţie de frigidere din Europa şi cea mai mare din UE. Întreg businessul din România al Arcelik este operat pe o singură firmă, care a avut afaceri de peste 2,5 mld. lei în 2019, ultimul an pentru care există date publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO