Companii

Cât costă vacanţa la schi pe pârtiile din Austria, Franţa sau Italia

Cât costă vacanţa la schi pe pârtiile din Austria, Franţa sau Italia

Cât costă vacanţa la schi pe pârtiile din Austria, Franţa sau Italia

Autor: Mirabela Tiron

13.12.2011, 22:11 2638

Mii de kilometri de zăpadă artificială, acces nelimitat la pârtii, dar şi centrele spa din hoteluri îi atrag în fiecare iarnă pe români în străinătate, iar bugetul mediu este de 130 de euro pe zi în staţiunile de schi din Austria.

"Vânzările pentru vacanţele la schi în străinătate, mai ales pentru Austria, au avut o creştere mai mare decât estimasem, de până la 20%. În multe dintre staţiunile austriece foarte populare ca Isghl sau Solden hotelurile sunt fully booked încă de acum 3-4 săptămâni. Se mai găsesc locuri în momentul acesta doar în staţiuni ca Rauris, Zell Am See şi Kaprun sau altele mai puţin cunoscute", spune Simona Veteleanu, directorul general al agenţiei de turism TravelBiz.

Oferta este generoasă pentru iubitorii de spor­turi de iarnă, care vor să alunece de pe cele mai înalte pârtii. Operatorii din turism pro­mo­vează staţiunile de schi din Austria, Fran­ţa, Italia şi Elveţia, scrie revista BUSINESS Magazin (www.bmag.ro).

Investiţiile austriece în infrastructura de schi se ridică la sute de milioane de euro şi, po­trivit infoturism.ro, în Austria sunt 22.000 de ki­lo­metri de pârtie şi aproape 800 de staţiuni mon­tane. Au pariat pe piste nocturne, instalaţii prin cablu, zăpadă artificială, pârtii comune cu Elveţia, şcoli atestate de schi, dar şi pe unităţi de cazare pentru turişti, dotate cu centre spa.

Cea mai căutată destinaţie de vară din Austria a fost în 2010 Viena, urmată de Salzburg, Zell am See, Kaprun şi Graz. În total, Austria a primit anul trecut 33,4 milioane de turişti, mai mult cu 3,3% decât în anul anterior. Nu­mărul românilor care au călătorit în Austria în acelaşi interval a fost în scădere cu 4,4%, până la 261.000 de persoane. În medie fiecare român a lăsat 129 de euro pe zi iarna în sta­ţiunile de schi, mai mult decât a cheltuit un polonez, un ceh sau un ungur, arată datele de la Ofi­ciul Naţional de Turism al Austriei în Ro­mâ­nia.

Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei Fan Courier, spune că pre­feră Austria şi vacanţele la schi pentru infra­struc­tură şi condiţiile de cazare. Şi alţi oameni de afaceri români aleg staţiunile de schi din străinătate, în defavoarea celor din România.

Austriecii şi-au făcut un obicei din a veni la Bucureşti pentru a-şi promova staţiunile turistice şi a prezenta pachetele de vacanţă la schi. Cu bugete de promovare pe piaţa locală de 40.000 de euro pentru fiecare regiune, ei anunţă sejururi de o săptămână de la 200 de euro de persoană. Mai mult, în Austria se organizează zilele de schi pentru români, la care sunt invitaţi cântăreţi şi formaţii din România. Austria Incoming, compania de consultanţă din România care furnizează soluţii de călătorie, a prezentat pachete turistice pentru şapte staţiuni: Zell am See, Kaprun, Wiener Alpen, Mostviertel, Millstatter See, Bregenzerwald, Bodensee-Vorarlberg. Hans Wallner, mana­ging director al companiei, susţinea că pa­che­tele de vacanţă la schi au fost create în urma unei analize a obiceiurilor românilor.

În Franţa sunt aproape 400 de staţiuni montane, cele mai mari domenii schiabile fiind munţii Alpi şi Pirinei. Staţiunea Chamonix are cea mai înaltă linie de telecabină din Europa, în timp ce staţiunea Trois Vallees dispune de cea mai întinsă zonă de schi din lume. Les Gets este un resort animat, la mai puţin de o oră de Geneva, care oferă patinoar şi acces la zona de schi Portes du Soleil.

Pornind de la informaţiile furnizate de oficialii români din turism care spun că există 90 de pârtii omologate în România, dar luând în considerare şi datele operatorilor din domeniu şi de pe site-urile staţiunilor montane, în România sunt 140-150 de kilometri de pârtie alpină, lungimea unei pârtii medii fiind de câteva sute de metri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO