Companii

Cât de mare a fost căderea economică din România în T2/2020, atunci când economia a fost închisă: minus 10,5% faţă de T2/2019 şi minus 12,3% faţă de T1/2020. În S1/2020, economia s-a contractat cu 4,7%. Ministrul Finanţelor vede o scădere economică de 3,9% pe tot anul

Cât de mare a fost căderea economică din România în...

Autor: Cristina Bellu

14.08.2020, 09:03 2272

Produsul intern brut (PIB) a înregistrat în cel de-al doilea trimestru din acest an, considerat de analişti cel mai negru pentru economie, o scădere de 10,5% atât pe seria brută cât şi de pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară din 2019.

Comparativ cu T1/2020, produsul intern brut a fost în termeni reali mai mic cu 12,3%,arată da­tele „semnal“ legate de evo­luţia economiei în al doilea tri­mes­tru al acestui an transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În S1/2020, economia s-a contractat cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

"Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi", spun reprezentanţii INS.

Ei menţionează că datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. "În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei".

 

(Sursa: INS)

Potrivit proiectului de rectificare bugetară prezentat recent de ministrul de finanţe Florin Cîţu, guvernul mizează pe o contracţie economică de 3,9% în 2020, sub estimările Comisiei Europene sau a Fondului Monetar Internaţional care indică pentru România o contracţie economică situată între 5% şi 6% din PIB.

„Contracţia (economică - n. red.) pe care o estimează Comisia de Prognoză este 3,9% faţă de contracţia iniţială de 1,9%, care va duce mai puţine venituri la buget. Rămânem sub estimările instituţiilor internaţionale şi este o dinamică de scădere printre cele mai reduse din Uniunea Europeană“, a spus ieri ministrul Florin Cîţu.

Conform previziunilor Erste, cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, România va avea în acest an o scădere economică de 4,7% din PIB, în timp ce pentru 2021 indică o creştere de numai 3,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO