Companii

Cât de vulnerabil este sistemul energetic local: cu un reactor şi eolienele oprite, România importa ieri 25% din necesarul de consum. Doar o treime din capacitatea instalată funcţiona

Cât de vulnerabil este sistemul energetic local: cu un...

Autor: Roxana Petrescu

04.09.2022, 16:20 9066

♦ Un bec din patru era aprins ieri în România de energia importată, asta în condiţiile unui consum normal, în contextul în care mai multe unităţi-cheie de producere a energiei erau indisponibile. Situaţia de ieri dovedeşte încă o dată impactul uriaş pe care lipsa totală de investiţii l-a avut asupra securităţii energetice naţionale.

Ieri, în jurul prânzului, datele publicate de Transelectrica, compania naţională de transport al energiei, arătau următorul lucru: consumul intern era de circa 7.200 MW, producţia internă era de circa 5.400 MW, restul venea de peste graniţe.

Cifrele sunt alarmante mai ales în contextul în care se anunţă o iarnă destul de dificilă pe fondul războiului din Ucraina şi al presiunii sporite pe care conflictul de la graniţă o pune pe accesibilitatea resurselor energetice.

Ce a dus însă la această situaţie în care un sfert din consumul intern venea de peste graniţe? La finalul săptămânii trecute un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit pentru anumite lucrări, iar compania nu a comunicat când va fi reconectată unitatea. Centrala nucleară acoperă circa 20% din consumul energetic naţional, astfel că ieşirea din funcţiune a unui reactor echivalează cu o pierdere de 10% din flota de producţie. Mai departe, ziua de ieri a fost foarte slabă pentru producţia de energie eoliană. În jurul prânzului funcţionau 10-15 turbine eoliene din cele 1.500 care sunt montate în România, lucru care în tabloul producţiei de energie nu însemna nici măcar 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO