• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Companii

Cât de dură este problema lipsei de personal: Ferma Caprele Irinucăi, situată la 8 km de Iaşi, se închide după aproape un deceniu. Businessul avea un lanţ integrat, de la fermă, la procesare şi până la vânzare

Cât de dură este problema lipsei de personal: Ferma Caprele Irinucăi, situată la 8 km de Iaşi, se închide după aproape un deceniu. Businessul avea un lanţ integrat, de la fermă, la procesare şi până la vânzare

Autor: Alex Ciutacu

15.06.2021, 16:05 1806

Ferma Caprele Irinucăi, situată la 8 km de Iaşi, a anunţat că se va închide după aproape zece ani din cauza lipsei de personal, conform unui anunţ publicat luna aceasta pe pagina de Facebook a companiei.

„Aventura noastră cu natură, iubire şi căpriţe se apropie de final. Va mulţumim pentru toată încrederea, încurajările şi susţinerea acordate, au fost aproape 10 ani foarte frumoşi şi provocatori, am învăţat incredibil de multe lucruri, chiar dacă multe dintre lecţii au fost mai mult amărui. Lipsa constantă de personal dar şi schimbările bruşte în relaţionarea cu acesta ne-au obosit şi ne-au determinat să ne retragem. Este un domeniu frumos dar un lanţ complex de la firul ierbii la caserolele cu branză din magazin”, au transmis reprezentanţii Caprele Irinucăi.

Ferma Caprele Irinucăi cuprindea anul trecut circa 80 de capre şi mergea spre afaceri anuale de 600.000 de lei.

„Căpriţele vor mai fi la noi în curte până pe 15 iunie, după care vom încheia producţia şi vom închide magazinul”.

În 2020, ferma producea între 100 şi 200 de litri de lapte pe zi, timp de zece luni pe an, din care un procent cuprins între 50% şi 80% este procesat în iaurturi şi brânzeturi, care sunt vândute atât în magazinul propriu, cât şi în două carmangerii din Iaşi, a explicat Irina Ciochină, fondatoare, Caprele Irinucăi, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Am făcut totul cu fonduri proprii, economiile părinţilor mei, ale noastre din Olanda. Anul următor ne-am căsătorit şi din banii de la nuntă ne-am luat plug şi semănătoare”, spunea Irina Ciochină, fondatoarea fermei, în emisiune.

În punctul maxim al fermei, Irina Ciochină a avut peste 150 de capre, însă anul trecut numărul acestora a ajuns la 80.

Ea reclama problema lipsei de personal încă de anul trecut.

„În 2020 a fost mult mai dificil decât în alţi ani din acest punct de vedere. Nu a fost atât de complicat cu desfacerea şi distribuţia, dar ne-a fost teamă să mai dăm anunţuri când căutăm de lucru. Am tras împreună cu familia, eu cu mama, cu tata, cu soţul meu, mai chemăm în ajutor rude, dar era o perioadă foarte sensibilă pentru anunţuri, întâlnit cu oameni”. 

Deşi ferma este situată la doar 8 kilometri de Iaşi, adică 15 minute din centrul oraşului până la fermă, Irina Ciochină explica anul trecut că jumătate din acest drum este lipsit de transport public sau de drum asfaltat.

„Asta nici nu mai contează (n.red: drumul asfaltat), dar nu este transport, ceea ce este o mare durere. Oamenii tot timpul depind de noi cu maşina să îi ducem, să îi aducem. Oferim şi posibilitatea de cazare la fermă, dar este un punct foarte, foarte dificil la recrutarea personalului”, declara ea în 2020.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380