Companii

Cât de greu cântăreşte România în grupul Arcelik? Unu din şapte angajaţi ai grupului turc Arcelik, proprietarul Arctic, e în România. Gigantul are prezenţă directă pe 34 de pieţe şi are 23 de fabrici în lume

Cât de greu cântăreşte România în grupul Arcelik?...

Autor: Cristina Roşca

29.09.2020, 12:57 749

Grupul turc Arcelik, proprietarul Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, are la nivel global peste 30.000 de salariaţi. Dintre aceştia, aproximativ 4.300 de angajaţi sunt în România unde gigantul are două fabrici – una de frigidere la Găeşti şi o alta de maşini de spălat la Ulmi, ambele în judeţul Dâmboviţa – şi un birou comercial.

Asta înseamnă că aproape 15% din toţi salariaţii sunt în România, conform calculelor ZF. Mai exact, unu din şapte oameni lucrează pe plan local.
„Arctic este liderul pieţei de electrocasnice din România şi unul dintre cei mai importanţi angajatori şi exportatori ai României. Cu aproximativ 4.300 de angajaţi, compania exportă 79% din producţia totală în peste 78 de ţări”, spun oficialii grupului.

Arcelik este proprietarul Arctic din 2002, când a preluat fabrica ce are o istorie totală de mai bine de jumătate de secol. Apoi a investit în producţie şi a dezvoltat unitatea atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al capacităţii de producţie. Mai mult, anul trecut a inaugurat a doua fabrică la Ulmi, un proiect de peste 100 mil. euro, susţinut parţial de ajutor de stat. Cele două unităţi de producţie au avut anul trecut afaceri de puţin peste 2,5 mld. lei (500 mil. euro), plus 8%.

„Compania deţine cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găeşti producând până în prezent peste 36 de milioane de aparate frigorifice (în toată istoria sa – n.red.). De asemenea, deţine şi fabrica din Ulmi, Dâmboviţa, cu o capacitate de producţie de 2.2 milioane de unităţi pe an”, spun oficialii grupului.

Cu peste 30.000 de angajaţi la nivel mondial, 12 branduri (precum Arçelik, Beko, Grundig sau Arctic), birouri de vânzări şi marketing în 34 de ţări şi 23 de fabrici în 9 ţări, Grupul Arçelik oferă produse şi servicii în peste 140 de ţări.
Arçelik a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri consolidată de 5 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO