Companii

Cât mai cresc preţurile în HoReCa? De mai bine de doi ani, lună de lună, inflaţia din restaurante şi cafenele sare de 10%. Ritmul e acum de două ori mai alert decât cel al inflaţiei totale

Cât mai cresc preţurile în HoReCa? De mai bine de doi...

Autor: Cristina Roşca

07.10.2024, 00:07 2313

În luna august a acestui an, preţurile din restaurante, cafenele şi cantine au fost cu 10,78% mai mari faţă de aceeaşi lună din 2023. În august 2023, inflaţia anuală în domeniu era de 15,7%, iar în august 2022 sărise de 11%. Aşadar, dacă în aceeaşi lună din 2021, o ciorbă costa 20 de lei, spre exemplu, astăzi ea este 28,5 lei, adică cu 42,5% mai mult. Iar pentru o ca­fea care era atunci 10 lei, un român scoate astăzi din buzunar aproape 15 lei. „Am fost recent la restauran­tul Chocolat din zona Ateneului şi am plătit 79 de lei pe o cafea şi o apă. Am crezut iniţial că e o greşeală. Apa era într-adevăr Evian (la 750 ml – n. red.), dar aş fi preferat să nu fie“, spu­ne un antreprenor local, care adaugă că preţurile din Bucureşti au ajuns să fie comparabile cu cele din Paris.

Antreprenorii şi executivii din HoReCa au pus scumpirile pe seama creşterii preţurilor la utilităţi şi pe seama majorării salariilor, dar au fost şi voci care au recunoscut că e vorba şi de „greedflation“, mai exact de dorinţa acţionarilor de a capitaliza pe seama apetitului oamenilor de a ieşi în oraş postpandemie.

În primă fază, românii nu au renunţat la a ieşi în oraş în pofida scumpirilor, iar asta pentru că încă aveau bani necheltuiţi din 2020-2021. În ultima perioadă însă, lucrurile se schimbă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro