Companii

Cât va costa cea mai ieftină autostradă din România?

Cât va costa cea mai ieftină autostradă din România?

Foto: Silviu Matei

Autor: Andreea Mioara Neferu

26.12.2011, 14:58 9352

Ministerul Transporturilor vrea să construiască centura Bacăului la standard de autostradă cu circa 97 de milioane de euro, în contextul în care lungimea şoselei este de 30,8 de kilometri, potrivit unor hărţi prezentate de instituţie. Cu alte cuvinte, centura Bacăului, ce ar urma să fie scoasă la licitaţie în luna martie, va costa circa 3,1 milioane de euro pe kilometru.

Astfel, această centură va fi cea mai ieftină autostradă construită în România, în contextul în care costul mediu al unui kilometru de autostradă în România se ridică la circa 9 milioane de euro. În prezent se află în execuţie circa 434 de kilometri de autostradă, cu o valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Cu toate acestea, există diferenţe majore între proiecte în ceea ce priveşte costurile, deşi standardele de cost întocmite de Ministerul Transporturilor stabilesc ca un kilometru să nu coste mai mult de 3,8 milioane de euro la câmpie, 4,9 milioane de euro la deal şi 6,1 milioane de euro la munte.

Spre exemplu, cel de-al doilea lot al autostrăzii Nădlac-Arad, situat în câmpie, se construieşte cu 7,3 milioane de euro, în timp ce autostrada Bucureşti-Moara Vlăsiei, aflată tot în zonă de câmpie, costă 12,6 milioane de euro pe kilometru, potrivit calculelor ZF pe baza unor informaţii de pe site-ul Ministerului Transporturilor (sumele în lei au fost transformate în euro la un curs mediu de 4,2 lei/euro).

Pe de altă parte, în zona de deal, autostrăzi precum Orăştie-Sibiu (lotul 2) sau Lugoj-Deva (lotul 1) se construiesc la un cost de 5,7 milioane de euro, respectiv de 7,3 milioane de euro pe kilometru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO