România se află pe locul 32 în topul celor mai verzi economii ale lumii, într-un clasament condus de Danemarca, Luxemburg şi Elveţia. Topul Yale’s composite Environmental Performance Index (EPI) analizează câteva zeci de indicatori printre care managementul deşeurilor, calitatea aerului şi biodiversitatea. Analiza a luat în calcul doar ţările considerate de către Banca Mondială a avea venituri mari.
România se află departe de vârful clasamentului, obţinând un scor total de 64,7 puncte, faţă de peste 80 de puncte cât au marcat primii cinci clasaţi. Este interesant de observat în primul rând că în clasament se găsesc preponderent ţări europene, abia pe locul 12 făcându-şi loc Japonia, iar pe 13 Australia, urmate de Noua Zeelandă pe 19. Totodată, se remarcă faptul că la vârf sunt unele dintre cele mai bogate ţări din lume, state pe a căror agendă se află de mulţi ani protecţia mediului.
Ideea de economie verde, care este prietenoasă cu mediul înconjurător, este pe lista autorităţilor din Europa, dar nu numai, de multă vreme, chiar şi în prezent purtându-se discuţii la nivel mondial privind posibilitatea reducerii poluării.
În acest context, România se află pe locul 32 între cele mai verzi economii, depăşind Ungaria (33) sau Polonia (37), state din regiune mai dezvoltate din punct de vedere economic. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Cehia stă cel mai bine, undeva pe locul 21.
Raportul Yale’s composite Environmental Performance Index (EPI) arată că România stă foarte rău la calitatea aerului (locul 73 în lume), coborând chiar alte 15 locuri până pe 88 în ceea ce priveşte nivelul de poluare cu particule fine (PM 2,5). În Bucureşti spre exemplu mai multe analize din ultimii ani au arătat că nivelul de polulare este mult peste nivelul admis. Traficul intens precum şi alte activităţi au trimis indicatori precum PM 2,5 la niveluri record. Poluarea este un factor major care poate influenţa sănătatea populaţiei, bolile respiratorii dar nu numai având drept cauză calitatea slabă a aerului.
Nici la salubrizare nu stă bine piaţa locală, dar compensează când vine vorba de arii marine protejate (locul 1 mondial), biodiversitate în general (locul 20) sau la lupta dusă împotriva schimbărilor climatice (4).