Companii

Cătălin Mahu, La Mama: Joaca deschide-te - închide-te nu face bine nimănui. Restaurantele nu sunt nici pe departe răul principal

Cătălin Mahu, La Mama: Joaca deschide-te - închide-te...

Autor: Cristina Roşca

06.10.2020, 12:34 556

Antreprenorul Cătălin Mahu, fondatorul lanţului de restaurante La Mama, spune că o nouă închidere a restaurantelor va afecta şi mai tare această industrie care a fost printre cele mai lovite de pandemia de Covid-19. Afirmaţiile vin în contextul în care se discută închiderea localurilor din Capitală.

HoReCa este un domeniu care a fost închis circa trei luni şi care a funcţionat apoi parţial pe vară doar cu terasele, şi acestea amenajate conform regulilor de distanţare socială. Abia de la 1 septembrie s-au redeschis localurile la interior, România fiind ultima dintre ţările UE care a luat această decizie. Totuşi, ele funcţionează tot conform regulilor de distanţare socială.

“Pentru businessul nostru impactul s-a resimţit încă de acum 6-7 ani. Joaca deschide-te - închide-te nu face bine nimănui. Restaurantele nu sunt nici pe departe răul principal”, spune antreprenorul, unul dintre cei mai cunoscuţi din industrie.

El adaugă că Guvernul instaureaza panică, restaurantele fiind declarate a fi vinovate de ce se întâmplă.

“Trebuie să nu se arunce vina, ci să se găsească soluţii pentru a se ţine în frâu pandemia. Lumea respectă regulile de igienă şi distanţare. Nu sunt românii mai rău ca alţii.”

Mahu adaugă că oamenii se feresc să intre în restaurante la interior, le este frică. Omul de afaceri adaugă că circa 20% din jucătorii din domeniu n-au mai deschis, impactul pandemiei fiind devastator.

“Eu n-am deschis un restaurant din şapte, cel din centrul vechi al Bucureştiului. Centrul istoric e mort. Zona cea mai atractivă a turismului a fost distrusă rapid. Toţi jucătorii din domeniu se gândesc dacă mai merită să ţină deschis sau cât mai pot ţine. Unii jucători au deschis la 1 iunie, dar pierdeau bani şi au închis iar.” Mahu spune însă că el nu are motive să închidă vreun local.

El adaugă că industria restaurantelor e printre cele mai importante, atât prin prisma numărului de angajaţi, cât şi pentru că e interconectată cu multe altele sectoare.

“Ne întoarcem la condiţiile iniţiale – somaj tehnic, discuţii cu proprietarii de spaţii şi cu furnizorii. Iar aruncăm marfă.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO