Companii

Cătălin Spătaru, unul dintre cei căutaţi pentru evaziune fiscală are afaceri de zeci de milioane de lei pentru reabilitări de drumuri

Cătălin Spătaru are afaceri de zeci de milioane de lei pentru reabilitări de drumuri în judeţele Olt şi Argeş

Autor: Andreea Mioara Neferu

26.02.2012, 17:52 2263

Firma General Trust Argeş, deţinută de omul de afaceri Cătălin Spătaru, căutat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a încheiat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul, în special în judeţul Olt, dar şi în Argeş.

Astfel, compania, cu afaceri de 43,2 milioane de lei (10,3 milioane de euro) în 2010, potrivit Ministerului Finanţelor, a lucrat de-a lungul timpului la asfaltarea a 10 kilometri din drumul comunal 192 din Scorniceşti, judeţul Olt, pentru suma de 14,5 milioane de lei, dar şi la reabilitarea unui drum judeţean care străbate localitatea Vitomireşti din judeţul Olt, pentru 6 milioane de lei, potrivit presei locale. Tot în Olt, în comuna Coloneşti, General Trust a realizat lucrări pentru alimentarea cu apă a localităţii pentru circa 1,8 milioane de lei.

General Trust Argeş a astupat pentru 20.000 de lei o groapă situată pe podul peste Olt, de la intrarea în municipiul Slatina şi de asemenea a reabilitate în acelaşi oraş o stradă pentru 1,4 milioane de lei.

În consorţiu cu alte firme, printre care şi Straco Grup, firmă bucureşteană controlată de fraţii Alexandru şi Traian Horpos, General Trust Argeş a reabilitat străzile din Topoloveni, judeţul Argeş, pentru circa 18 milioane de lei.

Compania şi-a majorat afacerile în 2010 cu circa 14%.

Omul de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit "regele asfaltului din Argeş", este căutat de anchetatori în cazul privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că omul de afaceri Cătălin Spătaru ar fi părăsit deja România.

Spătaru este vizat în dosarul în care, duminică dimineaţă, au fost făcute 30 de percheziţii la locuinţe din Strehaia, din judeţul Hunedoara, din municipiile Cluj şi Timişoara, precum şi din judeţul Argeş. Cătălin Spătaru este finul şefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica, fost secretar general al MAI şi fost şef al IPJ Argeş, potrivit surselor citate.

Potrivit procurorilor DIICOT, liderii grupării au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO