Lipsa investiţiilor în inovare şi producţia locală de materii prime obligă industria farma din România să fie dependentă de importuri, ceea ce limitează atât accesul rapid la tratamente moderne, cât şi competitivitatea pe piaţa internaţională, este de părere Cătălin Vicol, director general, Biofarm, producător de medicamente listat la BVB.
“Problema majoră a producţiei în România nu este legată de capacitatea de producţie, ci de faptul că în România nu se produc medicamente inovative, doar cu mici excepţii, şi că nu se produce materie primă aproape deloc. Există foarte puţine companii care produc materie primă aici, şi atunci dependenţa noastră de China şi India va rămâne în continuare, însă cred că cel mai important este să se găsească soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse finite, de medicamente, şi ajutoare în zona de dezvoltare de personal calificat”, a spus Cătălin Vicol la ZF Health&Pharma Summit '24.
Alte declaraţii:
♦ Ar fi bine să existe susţineri de la buget similare cu modelul aplicat companiilor din zona IT în trecut. Scutiri de taxe în ceea ce priveşte salariile, astfel încât companiile să ofere salarii peste media industriilor din România pentru personalul din zona de cerecetare- dezvoltare şi zona de producţie.
♦ După investiţii de 50 mil. euro am făcut o fabrică greenfield în Bucureşti, a doua noastră unitate de producţie, finanţată integral din surse proprii.
♦ Dezvoltând în România molecule noi, cu specilişti locali, putem să nu mai fim atât de dependenţi de importurile din China şi India.
♦ Ţinând cont că în România se consumă anual în jur de 720-750 de milioane de unităţi de medicamente, cred că am putea să acoperim consumul doar din prducţia internă.
♦ Biofarm are peste 100 de milioane de unităţi capacitate de producţie pe an.