Companii

Câţi bani au cheltuit turiştii în România de 1 Mai

Câţi bani au cheltuit turiştii în România de 1 Mai

Autor: Emil Popescu

04.05.2015, 12:17 325

"Vremea nefavorabilă de la sfârşitul săptămânii trecute nu a stricat planurile de vacanţă ale românilor de 1 Mai şi aproximativ 99.000 de persoane au înnoptat în unităţile de cazare din staţiunile din toată ţara, cu aproximativ 9% mai multe decât în 2014", se arată într-un comunicat al FPTR.

Turiştii au cheltuit în staţiunile româneşti în această perioadă, doar pe cazare, peste 20 milioane de lei.

"Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 35 milioane de lei în toate destinaţiile turistice din ţară doar din mâncare şi distracţie, în condiţiile în care un român a cheltuit în medie aceeaşi sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare şi mic dejun", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

La această sumă se adaugă peste 20 milioane de lei pe cazare şi mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanţa de 1 Mai în ţară de 55 de milioane de lei (aproximativ 12,5 milioane de euro).

În ceea ce priveşte destinaţiile interne alese de turiştii români, topul este condus de departe de turismul rural. Tarifele rezonabile şi posibilitatea de a sta aproape de natură au făcut ca peste 40.000 de români să aleagă această opţiune.

Numărul celor care au petrecut minivacanţa într-o staţiune de la malul mării a fost cu puţin mai mare decât în 2014, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%,din totalul locurilor pregatite, Mamaia a rămas staţiunea de la mare preferată de români. Din 15.234 de locuri puse la dispoziţie, peste 14.000 de locuri au fost vândute în această perioadă. Cele mai solicitate structuri de cazare au fost hotelurile de 3 şi 4 stele. În acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispoziţia turiştilor aproximativ 35.000 de locuri de cazare în structurile clasificate, din totalul de 83.941.

În comparaţie cu nordul litoralului, în structurile de cazare din sud gradul de ocupare a fost cu mult mai scăzut, aproximativ 10%, iar în multe dintre unităţile clasificate deschise în această perioadă nu a existat cerere de cazare. Un număr mai mare de turişti au ajuns în unităţile dotate cu baze de tratament.

Cei mai mulţi turişti care şi-au petrecut minivacanţa de 1 mai la malul mării au fost tineri. Aceştia au preferat Mamaia datorită posibilitităţilor variate de distracţie, iar cluburile şi barurile au fost principalele atracţii. Alături de Mamaia, şi staţiunea Vama Veche s-a aflat în preferinţele tinerilor.

Chiar dacă la munte s-au anunţat precipitaţii, 21.000 de români şi-au rezervat o vacanţă într-unul din hotelurile din staţiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. Staţiunile balneare au fost şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, 12.000 de români au ales să-şi facă vacanţa la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament şi relaxare. Mult mai puţini români s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.000 de persoane, în special pescari pasionaţi şi turişti dornici de inedit.

Pe de altă parte, aproximativ 8.000 de români au profitat de zilele libere pentru a merge în străinătate, dar numărul acestora a scăzut cu 7% faţă de anul 2014. Cea mai solicitată destinaţie a rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO