Companii

Cazare la cinci stele: 30 de hoteluri cu circa 3.100 de camere în Bucureşti şi 11 judeţe. „Dacă ar fi existat cerere, atunci s-ar fi dezvoltat mai multe unităţi de lux“

Cele mai mari cinci hoteluri de cinci stele din provincie (după numărul de camere). Galerie foto

Autor: Mirabela Tiron

01.04.2014, 00:07 571

Doar  3,2% din camerele existente în toate hotelurile din ţară sunt clasificate la cinci stele, jumătate fiind în Bucureşti, potrivit unei analize a ZF, pe baza datelor de la Ministerul Turismului. În multe oraşe mari din provincie, precum Iaşi sau Timişoara, nu există nici măcar un hotel de cinci stele.

Baza de date a ministerului arată că pe piaţa românească sunt 30 de hoteluri clasificate la cinci stele, dintr-un total de aproape 1.600 de hoteluri în România.

Doar nouă hoteluri din acestea operează peste 100 de camere, cele mai multe unităţi de cinci stele din provincie având o capacitate de cazare mică.

Numărul de hoteluri de cinci stele existente într-o ţară este un indicator al nivelului de dezvoltare. România nu este bine reprezentată în ceea ce priveşte camerele clasificate la cinci stele, mai ales când se iau în considerare oraşele din provincie.

„La nivel european, 20% din unităţile de cazare sunt de lux, România se află mult sub acest nivel. Acest lucru indică slaba cerere pentru călătoriile de business şi de vacanţă în România. Dacă ar fi existat cerere, atunci

s-ar fi dezvoltat mai multe unităţi de lux“, este de părere Sorin Ionescu, managing partner al firmei de consultanţă în turism Fivestar Hospitality.

El mai precizează că numărul mic de camere de cinci stele din România arată faptul că cei mai mulţi vizitatori aleg hoteluri economice, clasificate la două-patru stele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO