Companii

Ce a determinat IKEA sa renunte la productia locala

Ce a determinat IKEA sa renunte la productia locala
11.09.2008, 14:41 164

Modelul de business care a dus IKEA la vanzari anuale de peste 20 mld. euro - costuri cat mai reduse - a determinat si inchiderea fabricii pe care divizia sa de productie, Swedwood, o avea in Romania.
Retailerul urmareste reducerea la maximum a costurilor in toate etapele de productie si desfacere, iar cresterea acestor indicatori intr-o zona in care IKEA are unitate de productie determina iesirea de pe piata respectiva. Iar la unitatea de productie Swedwood din judetul Suceava, costurile cu materiile prime s-au majorat cu 70% in ultimii ani, in timp ce incepand cu anul 2005 fabrica a intrat pe pierderi care au ajuns la 10 mil. euro (cumulat), astfel ca luna trecuta compania a decis incetarea activitatii.
Ca regula, cand decide sa investeasca in productie, retailerul suedez vrea sa acopere intregul ciclu, de la productia de cherestea, la cea de componente (panouri incleiate), pentru a finaliza cu fabrica de mobila.
In Romania, Swedwood a inaugurat in 1999 o investitie de 12 mil. euro intr-o fabrica de mobila din lemn masiv, insa suedezii nu au reusit sa demareze si planurile pentru celelalte doua activitati, care ar fi asigurat un control mai bun al costurilor.
"Studiile facute au aratat ca nu se va putea asigura aprovizionarea pe termen lung pentru acest nivel de productie integrata, astfel ca s-a decis renuntarea la afacere", spune Kelemen Balaci, seful fabricii din Suceava. El a explicat de asemenea ca IKEA dorea inchirierea de paduri, dar ca acest lucru nu a fost posibil, fara sa ofere si alte detalii.
Cheresteaua pe care fabrica o folosea in procesul de productie provenea din Suceava, zona de altfel cu traditie in prelucrarea lemnului, dar datorita cresterii pretului reprezentantii Swedwood spun ca au fost nevoiti sa apeleze si la importuri.
Prezenta IKEA pe segmentul de productie a fost putin mediatizata, reprezentantii fabricii amanand in perioada premergatoare inchiderii fabricii orice discutie cu presa.
Au existat insa, incepand cu 2005 discutii despre o investitie de 35 mil. euro, care ar fi urmat sa completeze capacitatea cu productia de cherestea si de panouri de la Suceava, investitie care insa nu s-a materializat. Inca din acea perioada, reprezentantii companiei aminteau de problemele generate de aprovizionarea cu materie prima "din cauza intarzierii punerii in proprietate a proprietarilor de paduri".
Dupa intervalul 2003-2004, considerat cel mai bun pentru jucatorii din industria mobilei si a domeniilor conexe, Swedwood a intrat pe pierderi. Deprecierea puternica a leului din acea perioada a fost benefica tuturor exportatorilor, care si-au crescut considerabil marjele de profit. Perioada 2005 - milocul anului 2007 a adus o inversare a trendului pe piata valutara, iar situatia s-a resimtit la nivelul intregului sector exportator.
Pe de alta parte, cresterea cifrei de afaceri a fost de numai 39% in sase ani, astfel ca in 2007, fabrica asigura numai 1% din intreaga productie a Swedwood de peste 1,3 mld. euro. Sudezii fac cele mai mari volume la nivel de productie in state precum Polonia, Slovacia si Suedia, in timp ce rulaje la fel de mici ca in Romania sunt numai in Ucraina. In Romania, Swedwood a avut anul trecut o cifra de afaceri de 16,3 mil. euro, si pierderi de 2,8 mil. euro.
In aceste conditii, Swedwood a decis luna trecuta inchiderea unitatii, ceea ce presupune disponibilizarea a aproximativ 500 de oameni. Potrivit directorului fabricii, angajatii vor fi timp de doua luni in concediu platit, iar fabrica care se intinde pe o suprafata de 5,2 hectare din care 15.000 de metri patrati construiti a fost scoasa la vanzare.
"Cautam un investitor care sa reactiveze productia. Abia apoi, daca nu se va reusi acest lucru, ne vom gandi la vanzarea de active", spune seful fabricii.
In conditiile inchiderii fabricii din judetul Suceava, IKEA va renunta si la productia unei game de mobilier din lemn masiv, vanduta cu precadere in statele vestice. La Siret se fabricau trei game: Markor, Lexvik si Stranda, una dintre ele (suedezii nu au precizat despre ce gama e vorba) urmand sa fie scoasa din productie, decizie care a fost luata insa inainte de inchiderea locatiei din Siret. Pentru celelate doua linii productia va continua in cadrul altor unitati proprii sau ale furnizorilor companiei.
Renuntarea la afacerile din Romania face parte dintr-un program de eficientizare a activitatii grupului suedez care a mai presupus concedieri in Slovacia si Suedia, potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei.
"Pentru moment nu avem in vedere redeschiderea fabricii din Suceava, insa nu putem exclude complet ideea ca Swedwood sa revina in Romania in viitor", a spus Ingrid Steen, information manager al Swedwood International AB.
Swedwood International detine peste 40 de unitati de productie si a fost infiintata in 1991, ca filiala detinuta integral de IKEA.
Prima entitate cu care IKEA a venit in Romania a fost insa reprezentanta, prin intermediul careia achizitioneaza mobila si decoratiuni de la producatorii interni.
IKEA a inceput tatonarea pietei romanesti in vederea cumpararii de mobilier inca din anii '80, atunci fiind semnate si primele contracte cu producatorii romani de profil. Ulterior, biroul de reprezentanta a fost deschis in 1992, iar in prezent numarul furnizorilor cu care grupul lucreaza se situeaza in jurul a 40 de companii. Pe lista celor care livreaza produse pentru suedezi se afla nume precum Sortilemn Gherla, Plimob (Maramures), Ecolor (Cluj) sau Nikmob (Buzau).
Cu toate acestea, cea mai vizibila "divizie" a grupului suedez pe piata locala este magazinul deschis in primavara anului trecut in zona comerciala Baneasa din Capitala. Investitia necesara pentru aceasta unitate a fost estimata la 25 mil. euro, iar franciza a inregistrat in cele noua luni de functionare din 2007 un profit net de 15,2 mil. lei (4,6 mil. euro), la afaceri de 195,8 mil. lei (58,7 mil. euro. Magazinul din Romania se afla intre primele o suta din lume, din punctul de vedere al cifrei de afaceri generate intr-un an.
Actionarii Moaro Trading sunt consortiul olandez de investitii Engma, cu 75% din titluri, Turkmall (Olanda), cu o participatie de peste 24% si Inter IKEA Systems B.V, cu mai putin de 1% din titluri, potrivit datelor Registrului Comertului. In spatele acestor entitati se afla omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.

IKEA pe piata locala

Reprezentanta IKEA Trading Und Design
Este divizia prin care gigantul suedez cumpara mobila de pe piata locala;
A fost deschisa in 1992, in conditiile in care tatonarile pietei locale erau incepute inca din anii '80;
In prezent numarul furnizorilor cu care grupul lucreaza se situeaza in jurul a 40 de companii,
iar achizitiile suedezilor din Romania sunt estimate la peste 250 mil. euro;
Pe lista companiilor care livreaza produse pentru suedezi se afla nume precum Sortilemn Gherla, Plimob (Maramures), Ecolor (Cluj) sau Nikmob (Buzau).

Fabrica Swedwood Romania SRL
A fost deschisa in 1999, in urma unor investitii de 12 mil. euro la Siret in judetul Suceava;
In 2005, Swedwood a anuntat ca ar mai putea investi 35 mil. euro in constructia unei noi unitati;
Anul trecut, Swedwood a avut afaceri de 16,3 mil. euro si pierderi de 2,8 mil. euro;
Productia din Romania este cea mai mica din statele in care Swedwood are unitati.

Magazinul IKEA din Baneasa
A fost deschis in martie 2007 in urma unei investitii de 25 mil. euro;
Anul trecut a avut un profit net de 15,2 mil. lei
(4,6 mil. euro) la afaceri de 195,8 mil. lei (58,7 mil. euro);
Se afla intre primele o suta magazine IKEA din lume, din punctul de vedere al cifrei de afaceri generate intr-un an;
Este o franciza detinuta de Moaro Trading, in spatele careia se afla omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO