Companii

Ce business se poate face din depresii: psihologii şi producătorii de medicamente câştigă în jur de 50 mil. euro anual

Ce business se poate face din depresii: psihologii şi producătorii de medicamente câştigă în jur de 50 mil. euro anual

Ce business se poate face din depresii: psihologii şi producătorii de medicamente câştigă în jur de 50 mil. euro anual

31.08.2010, 23:53 249

"Tulburările de depresie şi anxietate au crescut considerabil caincidenţă în ultimul an şi jumătate. Este un fenomen descris pentruprima dată la criza din 1930 în domeniul business şi industrial,acolo unde practic pierderile au fost masive atunci aşa cum sunt şiacum. Profesiile de ajutor, psihiatrii, psihologii, sunt mai puţinafectate de criză. Din experienţa personală şi din discuţii cucolegii avem persoane din zona de management care au făcut apel laajutor psihologic fiind afectate strict de criză", spune unpsihoterapeut din Capitală.

În aceste condiţii în care criza face ravagii în minţilemanagerilor, psihiatrii, psihoterapeuţii, dar şi producătorii deantidepresive câştigă bani buni în această perioadă.

Dacă în alte ţări cum este spre exemplu Elveţia, bancheriistresaţi au asigurări pentru consiliere psihologică, iarasigurătorii oferă reduceri pentru astfel de poliţe dacă suntcumpărate pentru mai mulţi angajaţi, în România nu se pune încăproblema de aşa ceva, dar cu toate acestea există premisele căveniturile psihologilor vor continua să crească.

În România există în prezent 50.000 de medici, dintre carecâteva mii s-au specializat în psihoterapie şi psihiatrie.

Psihiatrii se diferenţiază de psihoterapeuţi prin faptul cămajoritatea lucrează în spitale şi tratează de la boli consideratemoderate, aşa cum este depresia, până le cele mai grave, cum esteschizofrenia. Pe de altă parte psihoterapeuţii lucrează în cabineteprivate şi tratează boli uşoare, moderate.

Un psihoterapeut câştigă în medie sub 1.000 de euro, însăveniturile maximale pot ajunge la 1.500 - 2.000 de euro pentru ceifoarte cunoscuţi. În aceste condiţii, rezultă că în total la unnumăr mediu estimat de ZF la 2.500 de medici aceştia încaseasă înjur de 2,5 mil. euro lunar, adică circa 30 mil. euro anual.Tarifele pentru o şedintă care durează 50 de minute sunt între 60şi 200 de lei.

Depresia, boala secolului la manageri

Depresia se manifestă printr-o lipsă de energie, de chef,tulburări de somn, de "elan vital". "Această lipsă de chef este unadintre navele-amiral ale depresiei combinată cu tulburări deconcentrare a atenţiei şi cu o deznădejde, lipsă de speranţă lacare se adaugă pierderi sau câştiguri în greutate", spunepsihoterapeutul, care adaugă faptul că persoanele care vin latratament fac acest lucru pentru că şi-au depăşit posibilitatea dea face faţă nativ descurajării.

Antidepresivele se recomandă în momentul în care apar tendinţelede suicid, nu există poftă de mâncare, altfel spus "persoana estela pământ".

Vânzările de antidepresive s-au ridicat anul trecut la 18,3 mil.euro, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţăCegedim România. În primele şase luni rulajele s-au ridicat la 10,9mil. euro, conform aceleiaşi surse.

"Piaţa de antidepresive din România a înregistrat în primeleşase luni ale anului 2010 o creştere de 21,3% cu peste 1,4 milioanede unităţi vândute faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. Valoricsituaţia este diferită. Creştere year to date (primele şase luni -n.red.) iunie 2010 faţă de 2009 este de numai 6,7%", a spsu SimonaMocanu, business unit manager al Romastru Trading.

Mocanu este de părere că factorul care va influenaţa cel maimult piaţa ţine de finanţare, "de lipsa fondurilor care afecteazăcircuitul medicamentelor şi care va duce la blocaje.

"În ultimii ani s-au observat modificări în profilul pieţei deantidepresive. Dacă în anii anteriori piaţa era dominată demolecule originale, în ultimii ani s-a observat o creştere a coteide piaţă a moleculelor generice (medicamente produse după ce expirăpatentele unui original - n.red.), ajungându-se în anul 2009 pânăla 42% în unităţi. Analiza pieţei de antidepresive începând cu anul2007 până în anul 2009 ne arată că vânzările în unităţi alegenericelor au crescut cu 17%", a mai spus Mocanu.

Pe piaţa produselor de psihiatrie, Romastru marketeazăbrandurile Ivryx, Ridaxin, Ronydal. Pentru 2010, Romastru estimeazăvânzări de 150.000 de euro pentru produsele pe care le marketeazăpe piaţa antidepresivelor.

În primele şase luni ale acestui an, liderul pieţei deantidepresive a fost compania daneză Lundbeck cu o cotă de piaţă de22,2% (în valoare). Pe următoarele locuri în clasamentul acesteinişe se mai află Servier, Pfizer şi Eli Lilly.

Dacă la valoarea pieţei de antidepresive de aproape 20 mil. eurose adaugă veniturile anuale ale psihologilor de circa 30 mil. euro,potrivit estimărilor ZF, rezultă că din "bolile de cap" se câştigăanual în jur de 50 mil. euro.

Sfaturi de la un psihoterapeut pentru manageriideprimaţi

  • oricât de mare este depresia să nu renunţe la activităţile carefac plăcere, la hobby-uri
  • să consulte pe cineva "măcar pentru o evaluare"
  • criza ar trebui corelată cu exerciţiul fizic; este nevoie demultă mişcare
  • să nu facă apel la comportamente compensatorii (care potînsemna alcoolul, jocurile de noroc)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO