Companii

Ce calităţi trebuie să ai ca să devii trader de cereale

Ce calităţi trebuie să ai ca să devii trader de cereale

Foto: Mircea Gherase

Autor: Gabriel Razi

28.04.2012, 14:51 4315

Abilităţi de calcul matematic, intuiţie, relaţii în rândul marilor producători agricoli, autoritate şi capacitatea de a jongla cu instrumentele bursiere sunt câteva dintre calităţile pe care trebuie să le aibă un trader de materii prime agricole, spune Robert Arsene, director general al Agricover, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a comerţul cu materii prime agricole.

"Acum sună bine să fii trader de cereale la fel de bine cum suna acum trei ani să fii broker la bursă. Un tânăr ieşit de pe băncile facultăţii nu poate face trading de cereale doar pentru că a citit câteva cărţi în acest domeniu. Meseria de trader este specială. Noi facem diferenţa între cei care execută un contract şi traderi. Într-un birou de trading sunt doi sau trei traderi şi alţi cinci sau şase oameni de suport".

Şeful Agricover spune că una dintre căile pentru a deveni trader de materii prime un tânăr trebuie să înveţe extrem de mult şi să lucreze pentru mai mulţi ani pentru o companie implicată în comerţul cu materii prime agricole.

Casele de trading cu cereale precum Cargill, Alfred Toepfer, Glencore sau Nidera, au în România afaceri sute de milioane de euro pe care le fac cu mai puţin de 100 de angajaţi. Puţin cunoscuţi publicului larg, giganţii multinaţionali din comerţul cu cereale fac tranzacţii din birouri de milioane de euro pe zi în timp ce jumătate din terenul agricol românesc este arat cu calul. În schemele de personal ale acestor companii traderii sunt elementul cheie în condiţiile în care ei decid ce, cât, unde şi mai ales, când vând sau cumpără materii prime agricole din piaţă. Responsabilitatea traderilor este foarte mare având în vedere că în comerţul cu cereale marjele de profit variază în general între 1% şi 3%. Astfel, o decizie întârziată cu câteva minute poate face diferenţa dintre câştiguri sau pierderi de zeci sau sute de mii de euro.

În acest an Agricover, un business de peste 200 mil. euro/an, intenţionează să angajeze între 25 şi 30 de oameni în departamentele de distribuţie de seminţe şi fertilizatori agricoli, în cel de creditare, financiar sau pe zona de IT. În total compania are 650 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO