• Leu / EUR4.6571
  • Leu / GBP5.1648
  • Leu / USD4.0846
Companii

Ce cuprinde coşul lunar de cumpărături al unui român

Secțiune susținută de Medlife Logo
Ce cuprinde coşul lunar de cumpărături al unui român

Autor: Cristina Rosca

31 ian 2015 2954

Per ansamblu, coşul de cumpărături lunar cuprinde în medie printre altele 3,2 kilograme de carne, patru litri de lapte, şapte ouă şi peste patru kilograme de legume. Spre deosebire de alte pro­du­se, românii sunt campioni euro­peni la con­su­mul de pâine şi produse de pani­ficaţie. Consumul lunar de astfel de produse este de 10 kilograme, pe care se cheltuie aproape 37 de lei. 

„Românii sunt printre marii consumatori de pâine ai Europei, potrivit ultimelor date consumul fiind de aproape o pâine pe zi. Media este săltată de consumul din zona rurală. Prin comparaţie, consumul de produse de panificaţie în Belgia, Elveţia sau Italia este de câteva ori mai mic“, spune Marcelo Mihai, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă în mana­ge­ment Geva & Company. El adaugă faptul că în Italia consumul este mai mic pentru că spre deo­se­bire de români, italienii preferă pastele. Potrivit ultimelor date ale ZF consumul de pâine în România este cu o treime peste media Europei.

Datele ZF arată şi că românii cheltuie cea mai mare parte din veniturile proprii pe alimente şi băuturi nonalcoolice, atât prin comparaţie cu statele din Occident precum Germania, dar şi prin comparaţie cu statele din regiune precum Polonia sau Cehia.

Un român cheltuieşte 41% din venitul său lunar pe alimente şi băuturi nonalcoolice, cea mai mare pondere de la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care veniturile reprezintă 25% din media europeană pe când preţurile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune şi chiar din Occident, potrivit ultimelor date ale ZF. Astfel, în timp ce un român cheltuieşte pe aceste produse aproape jumătate din venitul său lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scăzând chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din Vest precum Germania, Suedia sau Luxemburg, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piaţă Food Drink Europe.

Preţurile alimentelor, ale hainelor sau ale pro­duselor de îngrijire personală din maga­zi­nele din România sunt de multe ori aliniate celor din alte state europene, salariile sunt cele care au rămas în urmă. În acest context, românii trebuie să cheltuie cea mai mare parte a veniturilor lunare pe consumul curent, banii rămaşi pentru investiţii sau pentru economii fiind puţini. O gospodărie din România are venituri lunare medii de 2.452 de lei, iar din total 1.603 lei, res­pectiv 65%, merg pe consumul curent. O gospodărie are în medie 2,6 locuitori.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Etichete: consum, paine, produse

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6571
Diferență: 0,2001
Ieri: 4.6478
Azi: 4.0846
Diferență: 0,0637
Ieri: 4.0820
Azi: 5.1648
Diferență: 0,0329
Ieri: 5.1631
Azi: 4.1124
Diferență: -0,1287
Ieri: 4.1177