Companii

CE da unda verde pentru garantia de stat acordata Ford

15.11.2009, 23:22 25

Comisia Europeana a aprobat proiectul prin care statul romangaranteaza 80% din imprumutul Ford de 400 mil. euro, contractat laBanca Europeana pentru Investitii, destinat investitiilor infabrica din Craiova.

Imprumutul face parte dintr-un plan de finantare in suma de 600mil. euro, acordat de Banca Europeana pentru Investitii. Dintotalul celor 600 de milioane de euro Ford Europa urmeaza sadirectioneze 200 de milioane de euro catre divizia germana in timpce restul sunt destinati modernizarii fabricii care produce inprezent modelul Ford Transit Connect.

Garantia acordata Ford, de 320 de milioane de euro, este cea maimare garantie de stat, depasind suma de 116 milioane de dolariacordata in anul 2000 pentru Grand Hotel Marriot.

Ford a anuntat ca va utiliza fondurile pentru a dezvolta omotorizare care sa respecte noi standarde de poluare si emisii deCO2 si pentru a continua extinderea fabricii locale.

"Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cuemisii reduse de CO2 si productia ulterioara de vehicule la uzinaFord din Craiova. Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata deRomania indeplineste conditiile din cadrul temporar pentru masurilede ajutor de stat adoptat de CE, care le acorda statelor membre oposibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare inconditiile crizei economice si financiare actuale", se arataintr-un comunicat al executivului Uniunii Europene. Potrivitreprezentantilor Comisiei Europene, transele imprumutului suntesalonate pe o perioada de 5 ani, iar scadenta a fost stabilitadupa o perioada de 7 ani.

Uzina de la Craiova, unde lucreaza 3.900 de oameni, va producepana la finalul anului circa 1.000 - 2.000 de unitati Ford TransitConnect, iar de anul viitor va asambla si noul model de clasamica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO