Companii

Ce efecte are punerea în funcţiune a centralei pe gaze a Petrom, singura din România scutită de importurile ruseşti scumpe?

Ce efecte are punerea în funcţiune a centralei pe gaze a Petrom, singura din România scutită de importurile ruseşti scumpe?

Autor: Roxana Petrescu

16.10.2012, 11:02 11241

Punerea în funcţiune la înce­pu­tul lunii august a centralei pe gaze de 500 de milioane de euro făcută de Petrom la Brazi va scoate din sistem termocentralele clasice cu costuri mai mari. Mai mult, cum unitatea, a cărei capacitate este mai mare decât un reactor nuclear de la Cernavodă, arde anual aproa­pe un miliard de metri cubi de gaze exclusiv din producţia internă şi dependenţa României faţă de importurile din Rusia va creşte, la nota de plată anuală mai adăugându-se 360 de milioane de dolari. Aceasta este singura unitate din România care a beneficiat de o prevedere extrem de importantă acordată de statul român, Petrom fiind scutit de la formarea coşului de gaze, în care intră şi importurile scumpe din Rusia, pentru a alimenta centrala de la Brazi. Azi are loc deschiderea oficială a unităţii, la eveniment fiind aşteptaţi premierul Victor Ponta dar şi comisarul european pe energie Gunther Oettinger.

AFACERI DE LA ZERO