♦ Faptul că România nu are producţie de carne de porc cât să asigure tot necesarul de consum, preţul este dictat în special de ce se întâmplă în Spania şi Germania, principalii furnizori de carne de porc în România.
Ioan Ladoşi, preşedintele APCPR – Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România –, spune că în această perioadă preţul porcului în viu la poarta fermei este acelaşi ca în octombrie- prima parte anului trecut, astfel că producătorii nu au făcut modificări de preţ. Însă, el explică faptul că de la jumătătea lunii noiembrie vine o creştere naturală ca urmare a majorării preţurilor. În prezent, preţul este de 8,5 lei/kg la carnea de porc în viu la poarta fermei.
„Anul trecut, această creştere de preţ a durat cam fix o lună, din 15 noiembrie până la Crăciun. Este o creştere foarte scurtă, undeva cu 15-20% uneori 10%, depinde de anul cu care comparăm. Însă, nu ştim ce se va întâmpla. După 25 decembrie, preţul la poarta fermei se prăbuşeşte pentru că nimeni nu mai cumpără carne şi ajunge foarte jos, motiv pentru care fermierii ştiu asta, trec prin asta în fiecare an şi îşi reglează livrările către abator exact în funcţie de această situaţie“, explică Ioan Ladoşi, care este şi profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. El mai spune şi că dacă anul acesta toată lumea s-a focalizat pe vânzarea în acea perioadă şi şi-a reglat fluxul de producţie în aşa fel, e posibil să nu vedem o creştere a preţului la poarta fermei.
„În mod cert această creştere va exista. Rămâne de văzut, pentru că am urmărit şi importurile, şi importurile cresc tot cu 10-15% în acea perioadă. De altfel, acum este perioada în care se fac deja stocurile în depozitele frigorifice, tocmai în aşteptarea cererii masive din perioada sărbătorilor“, a punctat Ioan Ladoşi. De altfel, România depinde de carnea de porc din România în contextul în care pesta porcină africană a decimat fermele de porci, astfel încât mare parte din consum se realizează din import.