Analiză ZF

Ce producători români din industria alimentară au depăşit pragul de 100 milioane de euro pe an. Străinii câştigă tot mai mult teren

2 aug 2014 Autor: Gabriel Razi

Prutul (Ma­rian Andreev),  Unicarm (Vasile Lucuţ) şi Trans­avia (Ioan Popa) sunt singurii producători români din industria alimentară care au depăşit pragul de afaceri de 100 milioane de euro pe an. Cele trei companii sunt urmate la mică distanţă de Albalact, aflat pe locul 11 în top 50, cu afaceri de 96 mil.euro în 2013.

Indus­tria alimentară românească se află la începutul dru­­mului în comparaţie cu economiile mature din UE având în vedere că cele 11 miliarde de euro rulate local în­seamnă numai 1% din întreaga piaţă alimentară europeană, unde jocurile sunt făcute de Franţa, Germania şi Marea Britanie.

În topul celor mai mari 50 de producători de alimente, cei mai mulţi bani ajung la procesatorii de carne (889 milioane de euro), la cei din industria uleiurilor vegetale (842 milioane de euro), alte 500 milioane de euro se duc la producătorii de zahăr, iar restul este împărţit între morari şi producătorii de dulciuri, cafea sau condimente.

Cele 26 de companii multinaţionale din topul celor mai mari 50 de companii din industria alimentară au cumulat anul trecut afaceri de 2,4 miliarde de euro, cu 42% mai mult faţă de 2008.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
afaceri
, companii
, crestere
, weekend
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide