Companii

Ce profituri vor obtine in 2008 producatorii de energie detinuti de stat

Ce profituri vor obtine in 2008 producatorii de energie detinuti de stat

Click pentru imaginea marita

21.04.2008, 18:30 11

Companiile de stat Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Termoelectrica, trei dintre cei mai mari producatori de energie, estimeaza pentru anul acesta venituri de 4,3 mld. lei (1,2 mld. euro), in crestere cu 11%, in lei, comparativ cu performantele bugetate din 2007.
Dintre toate cele trei companii, Nuclearelectrica va inregistra cea mai semnificativa crestere, compania estimand pentru anul acesta venituri de 1,36 mld. lei (378 mil. euro), in crestere cu 52% fata de 2007, mai ales datorita punerii in functiune a unitatii doi de la centrala nucleara de la Cernavoda.
Compania mizeaza pe un profit net de 12,3 mil. lei (3,4 mil. euro), in crestere cu 33% fata de castigul de anul trecut.
O alta crestere mare, de data aceasta pe partea de profit brut, este asteptata pentru Termoelectrica, producatorul mizand pentru anul acesta pe un profit brut de 125 mil. lei (35 mil. euro), de peste 12 ori mai mare comparativ cu 2007. Acesti bani vor fi folositi pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.
Cel mai probabil cresterea profitului este bazata pe incheierea parteneriatelor in vederea privatizarii termocentralelor Braila, Doicesti, Borzesti si Galati.
Pentru privatizarea Braila, deja s-a ajuns la o intelegere intre E.ON (Germania) si Enel (Italia) si se estimeaza ca in cateva saptamani vor fi finalizate si negocierile pentru privatizarea termocentralei de la Doicesti.
In ceea ce priveste veniturile, compania si-a bugetat pentru anul acesta un nivel de 854 mil. lei (237,2 mil. euro), in crestere cu 11% comparativ cu nivelul bugetat pentru anul trecut.
Termoelectrica detine trei filiale de productie, respectiv Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, precum si cele patru sucursale Borzesti, Braila, Doicesti si Paroseni, care nu au personalitate juridica.
Hidroelectrica, unul dintre cei mai ieftini producatori de stat, si-a revizuit in crestere veniturile pentru anul acesta cu 3,3% fata de estimarile initiale, dar acestea raman sub nivelul de anul trecut. Astfel, compania mizeaza pe venituri pana la 2,14 mld. lei (594,4 mil. euro), fata de nivelul de 2,27 mld. lei (679 mil. euro) inregistrat anul trecut.
Aceste estimari ale producatorului ar putea fi depasite tinand cont de faptul ca pentru elaborarea acestora s-a luat in calcul un an hidrologic mediu.
Compania estimeaza pentru anul acesta un profit net de 25,2 mil. lei (7 mil. euro), in scadere de 3,2 ori fata de nivelul inregistrat in 2007.
Pentru anul acesta, bugetul de investitii al companiei este de 1,1 mld. lei (305 mil. euro) si va fi sustinut, in cea mai mare parte, din sursele proprii ale companiei, respectiv 750 mil. lei, si din credite de la banci din strainatate, de 350 mil. lei. Puterea instalata a centralelor Hidroelectrica cumuleaza 6.325 MW, aproape 40% din capacitatile totale ale sistemului de producere a energiei din Romania, compania urand sa fie elementul principal al viitoarei companii integrate de stat.


Romgaz, profit net de 180 mil. euro
Producatorul de gaze Romgaz Medias, aflat in portofoliul Ministerului Economiei si Finantelor, estimeaza pentru anul acesta un profit record de circa 179 mil. euro (644,1 mil. lei), in crestere cu 17%, in euro, fata de nivelul bugetat pentru 2007. Totodata, compania prognozeaza afaceri de 995 mil. euro (3,58 mld. lei), in usoara crestere fata de rezultatul inregistrat in 2007. Romgaz are pentru anul acesta un buget de investitii de aproximativ 305 mil. euro (peste un miliard de lei), in crestere cu 21%, in euro, fata de fondurile investite in 2007. Romgaz impreuna cu Petrom, cea mai mare companie romaneasca, asigura anual aproximativ 60% din consumul de gaze al Romaniei, care este estimat in jurul nivelului de 17 miliarde de metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO