Companii

Ce puteţi citi în noul număr din Business Magazin: O dinastie pentru un tractor

Ce puteţi citi în noul număr din Business Magazin: O...
12.11.2018, 00:04 66

♦ „O dinastie pentru un tractor” – articolul de copertă din cea mai recentă ediţie a Business MAGAZIN – prezintă povestea familiei Oltean, care a cumpărat fabrica construită în comunism IRUM Reghin.

Mircea Oltean, care a preluat uzina în care a lucrat ca angajat, a eficientizat fabrica, a investit în noi tehnologii, a adaptat oferta şi a reuşit să genereze un business profitabil. În prezent, cifra de afaceri pe anul 2017 la nivelul grupului Maviprod, din care face parte şi IRUM, este de 40 de milioane de euro. Acum, fiul lui Mircea şi al Violetei Oltean, Andrei, se angajează într-un pariu şi mai îndrăzneţ: tractorul agricol „made in Romania”, care să concureze cu producătorii mondiali de renume.

♦ Rusoaicele gravide au dat naştere unei afaceri înfloritoare în SUA – în fiecare an, mii de rusoaice, unele foarte înstărite, altele mai puţin, celebrităţi sau persoane care caută anonimatul, zboară spre SUA pentru a naşte acolo. Scopul este de a obţine cetăţenia americană pentru copiii lor. Există chiar şi agenţii specializate, ruseşti şi americane, care au făcut din această modă o afacere profitabilă. În acest business este implicat şi preşedintele american, Donald Trump, dar nu direct, ci prin intermediul hotelurilor şi vilelor sale de lux.

♦ Între vinul roşu de Bordeaux sau rieslingul de Rin îşi fac loc şi Feteasca Neagră sau Albă, soiuri româneşti care local ţin capul de afiş, dar care la nivel internaţional sunt încă necunoscute. Astăzi, mai puţin de 5% din totalul celor 5,2 milioane de hectolitri de vin made in Romania ajung pe pieţele externe, pondere ce poziţionează statul pe ultimele locuri în UE (între ţările care produc vin). Care sunt soluţiile pentru promovarea vinului românesc pe pieţele internaţionale? Ioana Matei

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO