Companii

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână al Business MAGAZIN: „Români în topurile europene”

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână...

Autor: Ioana Matei

14.05.2018, 00:02 55

♦ „Români în topurile europene” este materialul de copertă al revistei Business MAGAZIN de săptămâna aceasta. România s-a impus în ultimii ani ca una dintre ţările cu cei mai buni specialişti în IT din Europa sau chiar din lume, în condiţiile în care un număr foarte mare de români lucrează şi gestionează proiecte de anvergură în cadrul unor giganţi IT precum Microsoft, Google, IBM sau Oracle la sediile centrale ale acestora din SUA.  În ultimii cinci ani, România s-a impus ca un hub de tehnologie de referinţă în Europa, Bucureştiul în special, dar şi oraşele din vestul ţării găzduind cele mai multe dintre companiile cu cele mai mari creşteri la nivel european. Printre acestea se numără Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting, Apsisware, Qualitance şi Qualteh JR, cele şase companii intrând în topurile FT 1000 (ediţia 2018), Deloitte Technology Fast 500 EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) şi Deloitte Technology Fast 50 CE (Europa Centrală), ediţiile 2017, pe baza creşterii cifrei de afaceri înregistrate între anii 2013 şi 2016. Spre exemplu, integratorul IT Trencadis Corp. din Baia Mare, firma locală cu cea mai bună poziţionare din clasamentul FT, dar şi din topurile Deloitte Technology Fast 500 şi Deloitte Technology Fast 50, a înregistrat în perioada 2013-2016 o rată medie de creştere de 100,9%, afacerea ajungând la 19,6 mil. lei în 2016.

♦ Relad, Montero, ADM Farm şi Polisano pe de o parte şi Mediplus şi Farmexim de cealaltă parte sunt două destine care au marcat în ultimul deceniu distribuţia de medicamente, o piaţă de 23 de miliarde de lei. Aceasta este sursa celor mai mari falimente din economia locală în anii 2010-2011, dar şi sectorul vedetă al marilor tranzacţii în 2017-2018. Aflaţi mai multe despre piaţa extremelor şi reţeta supravieţuirii a celor mai puternici jucători din aceasta în noul număr al Business MAGAZIN.

♦ Nikolay Stroronsky avea experienţă de lucru de peste 10 ani în instituţii financiare precum Credit Suisse sau Lehman Brothers când s-a hotărât să pornească un proiect alături de Vlad Yatsenko legat de găsirea unei modalităţi mai ieftine şi mai simple prin care oamenii să plătească şi să trimită bani în străinătate. Proiectul este numit azi Revolut şi recent a intrat în clubul unicornilor europeni, cu o evaluare de 1,7 mld. dolari. Care sunt planurile pentru acesta în continuare, aflaţi din actualul număr al Business MAGAZIN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO