Companii

Ce risca Romania daca ajunge in fata Curtii Europene de Justitie in cazul Kronospan

Ce risca Romania daca ajunge in fata Curtii Europene de Justitie in cazul Kronospan

Kronospan a investit 200 mil. euro in fabrica de la Brasov, care produce OSB (placi din fibre orientate) si care anul acesta ar putea genera vanzari de circa 70 milioane de euro

11.05.2010, 23:15 294

In 2007, grupul austriac Kronospan, activ pe piata de prelucrarea lemnului prin intermediul unitatilor din Sebes (Alba), a demaratconstructia unei fabrici de formaldehida in care anunta investitiide 10 mil. euro. Formaldehida este o substanta gazoasa care intrain componenta unor coloranti, a medicamentelor sau a rasinilor, iarlocuitorii din Sebes s-au opus construirii fabricii sustinand caformaldehida este cancerigena.

In acelasi an, Garda Nationala de Mediu a anuntat ca ar puteademola partea din constructie care se ridicase, deoarece nu aveaautorizatie de constructie si acord de mediu, potrivitdeclaratiilor facute la acea vreme de comisarul general alinstitutiei. Institutia a solicitat demolarea constructiei, darprocesul a fost castigat in instanta de compania austriaca.

Kronospan a sistat in acel moment lucrarile la fabrica, iarpotrivit datelor furnizate, acestea nu au fost reluate.

"In octombrie 2009, Comisia Europeana a adresat Romaniei oscrisoare prin care ii atrage atentia asupra aplicariidispozitiilor mai multor directive, o scrisoare de punere inintarziere. Scrisoarea Comisiei vizeaza constructia ilegala a uneiinstalatii de productie a formaldehidei cu o capacitate de 60.000de tone pe an", au spus reprezentantii directiei de comunicare dincadrul Ministerului Mediului si Padurilor.

In cazul in care Comisia constata ca un stat nu a indeplinitunele reglementari in vigoare, declanseaza o actiune care intr-oprima etapa presupune transmiterea unei "scrisori de punere inintarziere" si apoi daca apreciaza ca statul nu a luat masuri, "unaviz motivat".

Romania se afla in aceasta a doua etapa in care trebuie saraspunda celei de-a doua scrisori a autoritatilor europene.

"Ca urmare a trimiterii acestei scrisori, Romania si-a prezentatobservatiile in noiembrie 2009, nereusind sa elimine in totalitateindoielile privind incalcarea legislatiei in domeniu, astfel incatin martie 2010, Comisia Europeana a hotarat sa transmita Romanieiun ultim avertisment, avizul motivat, declansand astfel ultimaetapa a fazei precontencioase a neindeplinirii obligatiilor cedecurg din legislatia comunitara. Impreuna cu toate autoritatileimplicate este in curs de pregatire raspunsul Romaniei la avizulmotivat", au mai spus reprezentantii Ministerului Mediului.

In cazul in care statul membru nu se conformeaza nici in acestal doilea caz, Comisia Europeana poate decide sa sesizeze CurteaEuropeana de Justitie a Uniunii Europene.

Ce i se reproseaza Romaniei

Intr-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene institutiaprecizeaza ca nu i s-a adus la cunostinta aplicarea niciuneisanctiuni asupra operatorului economic. "Comisia transmite Romanieiun ultim avertisment legat de faptul ca a permis constructia uneiinstalatii industriale de proportii inainte de realizarea evaluariicorespunzatoare a impactului de mediu. Plangerea privesteconstructia ilegala a unei instalatii care ar urma sa fabrice60.000 de tone de formaldehida pe an. Decizia initiala de demolarea fost anulata ulterior in instanta. Nu au fost luate masuricorespunzatoare de sanctionare a operatorului si nici de asigurarea aplicarii practice a legislatiei UE", se mai arata in comunicatulCE.

Reprezentantii Kronospan spun insa ca in comunicatul de presaexista anumite inexactitati si explica faptul ca pe platforma de laSebes exista deja o fabrica de formaldehida (care functiona deja lamomentul la care ei au cumparat unitatile de la Sebes in 2004),care produce 30.000 de tone pe an cu toate autorizatiile. Companiaare insa in vedere constructia unei a doua fabrici pentruextinderea productiei.

"Aceasta instalatie nu a fost finalizata asa cum se intelege dincomunicatul de presa, nu este operabila si in mod clar nu existaniciun impact asupra mediului produs de aceasta. Pentru finalizareainstalatiei, dupa obtinerea autorizatiei de cosntruire mai suntnecesare cateva luni de lucrari de construire si amenajare. Pentrulucrarile demarate in timpul procedurii de autorizare dinainte deobtinerea autorizatiilor finale, Kronochem a fost sanctionata dejaatat de Garda de Mediu, cat si de Primaria Sebes, care si-auindeplinit astfel obligatiile ce le reveneau in conformitate culegislatia romana si europeana referitoare la procedura de controlsi evaluare de impact de mediu", a spus Oana Bodea, director decomunicare in cadrul Kronospan Romania.

Kronospan a platit amenzi in valoare de 170.000 de lei (40.000de euro).

Grupul austriac Kronospan este prezent in Romania in trei zone,Brasov, Sebes si Constanta, cea mai mare companie din tara fiindproducatorul de placi din lemn Kronospan Sebes. Kronospan Sebesestimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 714 mil. lei (194,1mil. euro), in crestere cu 20% in lei fata de 2009.

Ce poate face Romania ca sa nu ajunga in fata Curtii deJustitie

"Pentru a evita demararea procedurii de infringement (incalcare- n. red.) in fata Curtii Europene de Justitie, Romania trebuiedoar sa isi respecte obligatiile care ii revin in temeiultratatelor si legislatiei secundare, asa cum au fost stabilite siin avizul motivat din partea Comisiei Europene (...) Oricum, chiardupa demararea procedurii de infringement in fata Curtii Europenede Justitie, Romania se va putea conforma in orice momentdispozitiilor acesteia, evitand astfel propunerea si aplicarea desanctiuni pecuniare, in orice faza a procesului, cat si peparcursul eventualei resesizari din partea Comisiei cu privire laneindeplinirea hotararii Curtii", a spus Luminita Popa, partner alcasei de avocatura Musat & Asociatii. Numai in cazul in careRomania nu ia toate masurile de aplicare a legislatiei, ComisiaEuropeana se poate adresa Curtii de Justitie solicitand plata unordaune.

"Nu exista reguli privind cuantumul minim sau maxim al acestordaune (...) In diferite cauze, Comisia a luat in calcul propunereade daune cominatorii impotriva unor state de la cateva mii de europe zi pana la cateva sute de mii de euro pe zi", a spus RoxanaIonescu, coordonatorul practicii dreptului mediului din cadrulcasei de avocatura NNDKP (Nestor Nestor Diculescu KingstonPetersen).

Ea da exemplul Greciei care a platit in final aproximativ 5 mil.euro ca si daune (pornind de la 20.000 de euro pe zi de intarziere)intr-un caz din domeniul gestiunii deseurilor.

Un alt exemplu este al Germaniei, cand Comisia avea in vedere sapropuna ca daune o suma de circa 240.000 de euro pe zi pentrutranspunerea incorecta a unei directive.

Ce spune Comisia Europeana:

  • Plangerea priveste constructia ilegala a unei instalatii carear urma sa fabrice 60.000 de tone de formaldehida pe an;
  • Romania a incalcat mai multe texte ale legislatiei din domeniulmediului si a permis constructia unei instalatii industriale deproportii inainte de relizarea evaluarii corespunzatoare aimpactului de mediu;
  • Ca nu i s-a adus la cunostinta aplicarea niciunei sanctiuni incazul Kronospan;
  • Daca nu se iau masuri corespunzatoare in urma celui de-aldoilea avertisment, Romania ar putea fi adusa in fata CurtiiEuropene de Justitie.

Ce spune Kronospan:

  • Pe platforma de la Sebes exista deja o fabrica de formaldehida(operationala inca din momentul in care Kronospan a cumparatplatforma in 2004), care are toate reglementarile necesare;
  • Urmeaza sa fie construita o a doua fabrica care nu a fostfinalizata, nu este operabila si nu exista niciun impact asupramediului produs de aceasta;
  • Pentru lucrarile demarate in timpul procedurii de autorizare,dar inainte de obtinerea autorizatiilor finale, Kronochem (diviziachimica a Kronospan) a fost sanctionata atat de Garda de Mediu, catsi de Primaria Sebes;
  • In 2007, lucrarile la instalatia de la Sebes au fost stopatedupa ce autoritatile au solicitat acest lucru;
  • Intre timp, Kronochem a desfasurat o intreaga procedura inconformitate cu legislatia europeana si romaneasca pentru a obtinetoate autorizatiile necesare pentru finalizarea constructiei.

Ce spune Ministerul Mediului:

  • Impreuna cu toate autoritatile implicate este in curs depregatire raspunsul Romaniei la avizul motivat (cel de-al doileaavertisment dat de Comisia Europeana Romaniei inainte de a ajungein fata Curtii de Justitie);
  • Instalatia care constituie subiectul demersurilor lansate deComisia Europeana este o instalatie noua, care nu functioneaza sinici nu a functionat vreodata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO