Companii

Ce şanse are România să atragă vreo fabrică nouă de la investitorii care au vândut producţia din Rusia? Peste 30 de companii mari îşi vând sau deja şi-au vândut operaţiunile din Rusia

Ce şanse are România să atragă vreo fabrică nouă de...

Autor: Cristina Roşca

03.07.2022, 11:40 8858

Autorităţile române ar trebui să se lupte să atragă investiţii noi, în special în producţie, dar nu numai, de la investitorii care îşi vând operaţiunile din Rusia.

Producătorul de cosmetice Wella din Germania, gigantul din industria berii ABInBev (Belgia) şi grupul Valio din Finlanda, activ în producţia de lactate, sunt doar câteva dintre companiile mari care şi-au anunţat recent vânzarea operaţiunilor din Rusia, arată un raport al companiei de consultanţă în tranzacţii Novus Capital. În total, sunt peste 35 de companii din varii domenii şi din diferite ţări ale lumii. Mulţi dintre aceşti giganţi nu sunt în România.

„Am trimis o listă de 36 de companii care au ieşit din Rusia pentru ca ambasadorii noştri să bată la porţile acestora şi să le aducă în România“, spunea recent Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia din Cluj. El făcea referire la lista întocmită de Novus Capital.

Ziarul Financiar scria la finalul anului trecut că România mai are doar 83 de ataşaţi comerciali în întreaga lume, cu 40% mai puţini ca în 2010. Aceşti reprezentanţi, spun antreprenorii şi executivii locali, sunt vitali pentru dezvoltarea brandurilor româneşti la export, ei sunt de fapt instrumentul cel mai puternic al statului peste hotare pentru promovarea afacerilor autohtone. Ei sunt totodată cei care ar putea să convingă investitorii retrasi din Rusia să vină local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO