Companii

Ce se afla in culisele jocurilor de artificii? Marje de profit de aproape 50% si multa imaginatie

Ce se afla in culisele jocurilor de artificii? Marje de profit de aproape 50% si multa imaginatie

Petrecerile de Revelion sunt principala sursa de castig pentru companiile care organizeaza si executa jocuri de artificii

07.01.2008, 17:29 360

Efecte pirotehnice si focuri din artificii sunt servicii pe care compania Euromerx Impex, infiintata in 1994 de Valentin Oprea, le ofera in cadrul evenimentelor festive. Firma a fost infiintata datorita faptului ca la vremea respectiva acest domeniu de activitate nu era reprezentat de nicio companie, iar experienta in explozibili pe care o avea Valentin Oprea il recomanda pentru o afacere cu artificii.
"Am demarat businessul la 38 de ani, etapele parcurse fiind cele impuse de lege in domeniul firmelor de profil, respectiv autorizarile de firma pe profilul special", a declarat el.
Compania Euromerx Impex a inceput activitatea cu trei angajati, in prezent ajungand la 20 de angajati si 25 de colaboratori.
"Cand am demarat afacerea eram singurii de pe piata, dar dupa aproximativ cinci ani au aparut alte firme care ofereau focuri de artificii, unele infiintate chiar de oamenii care lucrasera inainte pentru Euromerx Impex", a mai adaugat Valentin Oprea. Piata nu a ajuns la saturatie, activitatile de organizare a jocurilor de artificii fiind in stadiul de dezvoltare in Romania.
Euromerx Impex organizeaza si executa jocuri de artificii pe intreg teritoriul Romaniei, cu personal specializat, efectele pirotehnice fiind cele mai cautate servicii si cele care ii pozitioneaza ca prima companie din Romania ce a initiat acest gen de activitate.
Valentin Mincof a infiintat in 2003 compania Night Thunder Fireworks, care a organizat anul acesta peste 50 de jocuri de artificii profesionale la diferite evenimente din Romania.
"Banii pentru demararea afacerii i-am obtinut din vanzarea masinii iar pe parcurs aproximativ 80% din ce am castigat am investit pentru a putea ramane pe piata", a mai spus el.
Clientii de pe piata de profil au fost gasiti prin contactare directa, inregistrandu-se inca de la inceputul activitatii companiei cereri foarte mari pentru produsele aflate in premiera la nivel national, potrivit declaratiilor fondatorului Euromerx Impex.
"Avem clienti din mai multe arii de activitate, acestia fiind foarte receptivi la serviciile oferite de noi si prezentand cereri precise", a mai mentionat el.
Potrivit reprezentantului Euromerx Impex, investitia in afacerea cu efecte pirotehnice si artificii se ridica la aproximativ 6.800 de euro (10.000 de dolari), bani care au fost alocati suportului logistic si materialelor necesare. "Pe parcurs, dezvoltarea afacerii a solicitat investitii mult mai mari", a mai spus Valentin Oprea.
Materialele pentru efecte pirotehnice si focuri de artificii sunt importate din China, serviciile companiei fiind solicitate pe tot parcursul anului, inregistrandu-se cateva sute de evenimente pe an.
"Cel mai scump spectacol de artificii a fost organizat pentru un revelion si a durat 30 de minute, valoarea focurilor de artificii ridicandu-se la aproximativ 70.000 de euro (100.000 de dolari)", a spus Oprea.
El mai precizeaza ca tariful pentru un spectacol de artificii variaza in functie de durata acestuia si de numarul de produse folosite.
Marja de profit variaza intre 20% si 30%, iar cifrele de afaceri inregistreaza o crestere de la un an la altul. In 2006 compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 93.000 de euro, in crestere cu 47% fata valoarea inregistrata in anul anterior, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor.
"Factorii cresterii cifrei de afaceri au fost atragerea mai multor clienti si serviciile de calitate pe care le prestam", a precizat Oprea.
Pe termen scurt, Euromerx Impex vizeaza dezvoltarea suportului logistic si asigurarea calitatii serviciilor oferite.
"Pe langa organizarea si executarea de jocuri de artificii, Night Thunder Fireworks ofera clientilor sai o serie de servicii conexe pentru o solutie pirotehnica completa", spune Mincof.
Night Thunder Fireworks organizeaza si executa jocuri de artificii profesionale, cu ehipamente proprii, realizand si transporturi rutiere cu masini proprii pentru materiale pirotehnice si explozivi, pe rute interne si internationale in masini speciale antiexplozie. Un alt serviciu pe care il mai ofera compania include proiectari si executari de aparatura electronica pentru executare jocuri de artificii.
Clientii sunt persoanele care doresc sa beneficieze de un spectacol de artificii la un eveniment festiv. "Pentru mine orice persoana este un client. Nu pot sa refuz un contract doar pe motivul ca este prea mic", a mai adaugat Mincof.
Compania are opt angajati, o echipa de oameni specializati care lucreaza pentru Night Thunder inca de cand s-a infiintat. La inceputul activitatii furnizorii de produse erau reprezentati de compania RomPiro Orastie, dar acum au aparut alti distribuitori de materiale si chiar unele produse se importa.
Concurenta pe piata pe care Night Thunder isi desfasoara activitatea era nereprezentativa la inceput, pe parcurs facandu-si aparitia firmele mai putin calificate care presteaza servicii la un pret mai mic, fara sa respecte un anumit program pirotehnic, potrivit declaratiilor fondatorului companiei. "Tehnicile utilizate pentru jocurile de artificii au evoluat pentru ca in prezent sa imbine cele mai noi tehnologii pentru obtinerea de spectacole memorabile", a spus Valentin Mincof.
Cifra de afaceri pe care a inregistrat-o compania se ridica la 100.000 de euro in 2006, estimarile pe anul acesta fiind mai pesimiste din cauza restrictiilor impuse de autoritati cu privire la focurile de artificii. Profitul obtinut anul trecut a fost de aproximativ 50.000 de euro.
Valentin Mincof spune ca daca ar fi sa inceapa iar aceasta afacere, s-ar orienta spre o alta tara decat Romania, din cauza restrictiilor mari.

Afacerea pe scurt:

Night Thunder Fireworks

A fost infiintata de Valentin Mincof in 2003
A organizat anul acesta peste 50 de jocuri de artificii profesionale la diferite evenimente din Romania
Compania are opt angajati, o echipa de oameni specializati
Cifra de afaceri in 2006: 100.000 de euro
Profitul obtinut in 2006: aproximativ 50.000 de euro.
Compania utilizeaza pentru executia focurilor de artificii aparatura electronica

Euromerx Impex

A fost infiintata in 1994 de Valentin Oprea
Compania are 20 de angajati si 25 de colaboratori
Investitia s-a ridicat la 6.800 de euro
Cel mai scump spectacol de artificii: 70.000 de euro pentru 30 de minute
Serivicul cel mai cautat: efectele pirotehnice
Marja de profit variaza intre 20% si 30%
Cifra de afaceri in 2006: 93.000 de euro, in crestere cu 47% fata de 2005

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO