Companii

Ce spun directorii executivi din România: Scăderea taxării muncii este principala masură care ar conduce la îmbunătăţirea afacerilor

Ce spun directorii executivi din România: Scăderea...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

24.10.2019, 11:00 366

În opinia directorilor generali ai companiilor din România, dintre măsurile care ar îmbunătăţi mediul de afaceri din România pe primul loc este scăderea taxării muncii (84%), urmată de controlul şi limitarea evaziunii fiscale (72%) şi dezvoltarea infrastructurii (61%). 

Noua ediţie a studiului „Evoluţia afacerilor în 2019”, lansat de compania de consultanţă Valoria în parteneriat cu Doingbusiness.ro, prezintă datele comparative din primul şi al doilea semestru.

„Percepţia riscurilor, climatul economic, obiectivele propuse, riscul de industrie şi riscul de companie ghidează deciziile cu privire la investiţii, angajaţi şi salarii. Rezultatele cercetării arată că „România companiilor” este puţin încrezătoare în „România statisticilor oficiale” şi ne oferă perspectiva realităţii din teren”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendinţe şi Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Faţă de ediţia de la începutul anului 2019, perspectiva de creştere a companiilor în semestrul doi este mai conservatoare. Se înregistrează o scădere de 8pp (puncte procentuale) a companiilor care se aşteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată parţial de o creştere de 5pp a celor care prognozează o creştere a cifrei de afaceri cu 10%-20%. Totodată creşte cu 6pp procentul companiilor care se aşteaptă la menţinerea cifrei de afaceri în 2019. La nivel de industrii, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri de 20%-30% este previzionată de 19% dintre firmele de alimentaţie şi agricultură.

Previziunile privind evoluţia profitului din semestrul al doilea al anului 2019 sunt ceva mai pesimiste pe palierul de creştere 5%-10%, dar mai optimiste pe palierele superioare. Deşi 32% dintre companii (faţă de 26% anterior) se aşteaptă ca profitul lor să crească între 10% şi peste 30% în acest an, se înregistrează creşteri pe unele paliere de evoluţie negativă. Se menţine aproximativ acelaşi procent (9% faţă de 8%) al companiior care spun că profitul lor nu va creşte în 2019. La nivel de industrii, cea mai importantă creştere a profitului, de 10%-20%, o preconizează 32% dintre firmele din industria farmaceutică şi de sănătate.

„Chiar dacă într-o uşoară ameliorare, criza de încredere persistă şi antrenează comportamente economice din ce în ce mai precaute”, spune Dumitru Ion, CEO Kompass România şi Doingbusiness.ro, co-autor al cercetării.

Faţă de semestrul întâi, când 23% dintre companii spuneau că nu vor creşte investiţiile în anul 2019, în semestrul al doilea 21% sunt de aceeşi părere. De asemenea, 43% dintre firme vor să îşi crească investiţiile cu 1%-10% faţă de 36% anterior. Doar 14% dintre companii spun că vor creşte investiţiile cu 20%-30% şi peste 30% în semestrul doi, comparativ cu 11% în semestrul unu al anului. La nivel de industrii, cea mai mare creştere a investiţiilor o preconizează 23% dintre firmele din Agricultură şi Alimentaţie care spun că vor creşte investiţiile cu 10%-20% în acest an.

29% dintre companiile româneşti nu se aşteaptă la nici o creştere a numărului de angajaţi în semestrul doi faţă de 26% în semestrul unu. În acelaşi timp în ambele semestre, 41% dintre companii au spus că se aşteaptă ca personalul lor să crească în acest an între 1%-10%. Pe palierele superioare, de la 20% la peste 30%, 11% dintre companii au previzionat ca numărul lor de angajaţi să crească în semestrul al doilea, faţă de 5% în semestrul întâi.

Dintre industriile analizate cea care estimează cele mai mari creşteri este Agricultura şi Alimentaţia, în care 24% dintre firme aşteaptă creşteri de 5%-10% ale numărului de angajaţi în acest an.

Dacă la începutul anului 2019, 22% dintre companii nu previzionau creşteri salariale, în semestrul al doilea procentul scade la 18%. Scade cu 2pp procentul companiior care vor creşte salariile cu 5%-10% în 2019, dar creşte procentul companiilor care aşteaptă o creştere de 10-20%, de la 12% în semestrul unu la 17% în semestrul doi.

Creşterea salariilor din sectorul public nu este la fel de susţinută în sectorul privat, iar încrederea că anul acesta va unul favorabil, deşi la cote scăzute, arată o marginală creştere în semestrul al doilea comparativ cu primul. După ce vom parcurge un sfârşit de an dominat de miza electorală, urmează să vedem rezultatele din 2020, spune Diana Dumitraşcu, Executive Director Doingbusiness.ro, co-autor al cercetării.

Cele mai importante provocări pentru companii în semestrul al doilea din 2019 sunt: atragerea şi retenţia forţei de muncă (62%), creşterea concurenţei (55%), gestionarea extinderii afacerii (34%), creşterea costurilor (28%) şi colectarea facturilor (26%).

Pentru companiile româneşti, cele mai importante oportunităţi raportate în semestrul al doilea din 2019 sunt: creşterea cererii (43%), noi produse şi linii de business (41%), retehnologizare şi digitalizare (34%), dezvoltarea pe pieţe externe (28%) şi accesarea fondurilor europene (28%).

Studiul Valoria privind percepţia managerilor asupra evoluţiei mediului de afaceri românesc în a doua parte a anului 2019 are la bază un chestionar care analizează percepţiile a 421 executivi de top provenind din companii cu activitate în diverse industrii. Chestionarul a fost aplicat în perioada 2 septembrie – 15 octombrie 2019. 12% dintre respondenţi provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane euro, 5% din companii cu cifră de afaceri între 50-100 milioane euro, 17% cu cifra de afaceri între 10-50 milioane euro, 31% cu cifra de afaceri între 1-10 milioane euro şi 35% sub 1 milion de euro cifră de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO