Companii

Ce spun investitorii străini despre reducerea CAS, după discuţiile purtate cu Traian Băsescu

Ce spun investitorii străini despre reducerea CAS, după discuţiile purtate cu Traian Băsescu

Autor: Valentina Postelnicu

17.07.2014, 17:20 723

Steven van Groningen, reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini, a spus că întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu a fost o discuţie deschisă, lejeră, în care s-a discutat despre punctele de vedere ale oamenilor de afaceri.

"Organizaţiile oamenilor de afaceri sunt, de principiu, de acord cu reducerea CAS, dar, în comun cu preşedintele, ne îngrijorează ce se va întâmpla dacă vom rămâne cu un deficit bugetar care este relativ mare", a declarat Steven van Groningen.

El a explicat că un deficit bugetar mare se va acoperi tot din taxe, iar aceasta este "o îngrijorare care există", chiar dacă reducerea CAS ar avea beneficii importante.

"Important nu este doar să reducem CAS, dar să înţelegem ce impact va avea pe bugetul ţării", a mai afirmat Steven van Groningen.

Preşedintele Raiffeisen Bank a afirmat, întrebat care ar fi momentul oportun pentru aplicarea acestei reduceri a CAS, că "momentul oportun este când există un element de confort că, într-adevăr, măsura poate fi implementată fără să conducă la taxe noi în viitor".

"Cred că mediul de afaceri, la ora actuală, ar prefera un confort mai mare, dar, totuşi, în discuţiile cu Guvernul, mediul de afaceri susţine reducerea CAS", a mai spus el.

Van Groningen a mai declarat că mesajul principal al preşedintelui Traian Băsescu, pentru mediul de afaceri, a fost că "nu trebuie, pentru o măsură pe termen scurt, să ajungem într-o situaţie care ar putea să conducă la efecte grave, cum ar fi punerea în pericol a acordului cu FMI, sau să se ajungă la situaţia de a renunţa la un principiu important, precum cota unică".

"Acest risc este real, punctul nostru de vedere nu diferă de opinia preşedintelui", a spus acesta.

Potrivit lui Stenev van Groningen, concluzia discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu este că "există un risc real, că nu vom reuşi să avem un buget care să respecte standardele internaţionale şi reglementările internaţionale agreate cu FMI şi comunitatea europeană. Există un risc real că nu atingem limitele impuse şi atunci asta ar putea duce la creşterea taxelor în viitor. Asta necesită prudenţă, în a implementa o măsură precum reducerea CAS", a arătat preşedintele Raiffeisen Bank.

Reprezentantul Consiliului Investitorilor Străini a mai decarat că mediul de afaceri din România a oferit de-a lungul timpului Guvernului soluţii pentru îmbunătăţirea colectării fiscale şi a precizat că "evaziunea fiscală este foarte mare în România, mai ales în comparaţie cu alte ţări".

"Ar exista loc de manevră, dacă îmbunătăţim colectarea de taxe. Am văzut nişte calcule, care arată că sumele necolectate în România sunt cam în jur de 100 de miliarde de lei. Din această sumă se poate acoperi o deficienţă de 5-10 miliarde, dar asta ar fi o măsură care mai trebuei să aibă succes", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a avut joi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.

La întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri au participat şi consilierii prezidenţiali Claudiu Dinu, Bogdan Oprea şi Bogdan Drăgoi.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că joi va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.

Întâlnirea prşedintelui Traian Băsescu cu mediul de afaceri vine în urma eşecului consultărilor dintre şeful statului şi premierul Victor Ponta, care au avut loc luni, la Palatul Cotroceni, pe tema promulgării legii de reducere a CAS.

Preşedintele a declarat, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, că este ”o echipă foarte nepregătită”, care nu a fost în măsură să ăi dea soluţiile de care avea nevoie pentru a fi liniştit în privinţa reducerii CAS.

"S-a venit doar cu afirmaţii: reducerea CAS va scoate la suprafaţă munca la greu, stimulează înfiinţarea de noi locuri de muncă - argumente extrem de volatile", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a declarat, întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, că "rămâne de văzut" şi că vrea să aibă o discuţie şi cu mediul de afaceri, arătând că aşteaptă de la ministrul de Finanţe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.

AFACERI DE LA ZERO