Companii

Ce spun oficialii MidEuropa şi cei ai Medicover despre o posibilitatea de a-şi uni forţele pe piaţa de sănătate privată din România? UPDATE. Care este poziţia Regina Maria?

Ce spun oficialii MidEuropa şi cei ai Medicover despre o...

Autor: Cristina Roşca

06.10.2022, 10:12 817

Oficialii fondului de investiţii MidEuropa Parteners, proprietarul reţelei de sănătate privată Regina Maria, şi reprezentanţii  Medicover România neagă că ar exista discuţii privind o fuziune a businessurilor de pe piaţa de sănătate privată din România.

Reprezentanţii Mid Europa au revenit asupra poziţiei iniţiale în care spuneau că nu comentează informaţiile privind o posibilă negociere cu Medicover.

“MidEuropa şi Regina Maria dezmint existenţa oricăror discuţii cu Medicover, privind o presupusă fuziune a business-urilor Regina Maria şi Medicover. Ne reafirmăm angajamentul pentru dezvoltarea şi consolidarea pieţei de sănătate din România”, spun reprezentanţii MidEuropa şi Regina Maria într-o declaraţie comună.

ZF a scris ieri că fondul de private equity MidEuropa Partners, proprietarul Regina Maria, şi grupul suedez Medicover, discută în birourile centrale de la Londra şi, respectiv, Stockholm despre posibilitatea de a-şi uni operaţiunile din România sub aceeaşi umbrelă.

„Politica firmei este să nu comentă zvonurile din piaţă”, a spus iniţial Berke Biricik, executivul care conduce operaţiunile MidEuropa pe plan local.

În România, MidEuropa a venit iniţial în anii 2000, iar mai activ în 2015, când a preluat operatorul de servicii medicale private Regina Maria într-o tranzacţie de circa 120 mil. euro, conform datelor de la acea vreme.

Fondul ce deţine în portofoliul local companii precum Regina Maria (sănătate), Profi (supermakerturi) şi Cargus (curierat) a încercat vânzarea Regina Maria către terţi în mai multe rânduri, potrivit datelor din piaţă. Pentru că nu a reuşit, fondul de private equity , unul dintre cei mai importanţi investitori financiari din România în ultimele două decenii, a vândut operatorul de sănătate privată Regina Maria, însă cumpărătorul este tot el, spun sursele din piaţă. Reprezentanţii MidEuropa nu au confirmat niciodată informaţia ZF.

Oficialii grupului Medicover, ce deţin în România atât clinicile şi spitalul cu acelaşi nume, cât şi reţeaua de laboratoare Synevo, liderul pieţei de profil, neagă că ar purta discuţii cu MidEuropa privind operaţiunile din România.

„Explorarea oportunităţilor de expansiune prin achiziţii face parte din activitatea normală a grupului Medicover. Cu toate acestea, în acest caz putem confirma că nu suntem în discuţii cu Regina Maria şi nici cu proprietarul Regina Maria cu privire la o fuziune”, spun oficialii Medicover în România.

Medicover, ce are o prezentă de aproape 30 de ani pe piaţa locală, are o amprentă mult mai restrânsă în România pe segmentul de clinici, comparativ cu primii jucători – MedLife şi Regina Maria. Însă grupul suedez este foarte puternic pe segmentul de laboratoare, unde deţine reţeaua Synevo, liderul pieţei de profil. Deşi Synevo şi Medicover sunt operate pe entităţi juridice separate, ele sunt amândouă parte a Medicover.

Astfel, ideea celor doi giganţi de a-şi uni forţele pe piaţa din România aduce beneficii diferite fiecărei părţi în parte, spun sursele ZF. MidEuropa Partners şi-ar întări prezenţa pe segmentul de laboratoare şi ar putea în final să obţină un preţ mai bun dintr-o eventuală vânzare ulterioară a companiei nou create. Medicover, pe de altă parte, a rămas în urmă în cursa dezvoltării din România, cursă în care Regina Maria şi MedLife s-au întrecut în achiziţii menite să le asigure o poziţie la vârful pieţei. Fiecare dintre cei doi jucători a făcut în ultimii 5-6 ani câteva zeci de preluări de ope­ratori privaţi mai mici, ce deţineau clinici ori spitale. Medicover a fost mult mai temperat în achiziţii, iar acum este greu să mai ajungă din urmă ceilalţi jucători.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO