Companii

Ce spun rapoartele ANRE: Consumul de energie pentru industrie a depăşit nivelul de dinainte de criză

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

21.04.2015, 00:08 1162

O parte din creştere provine şi din mutarea în sectorul industrial, concurenţial, a unora din clienţii de pe piaţa reglementată.

Industria locală a consumat anul trecut 29 TWh, mai mult cu 18% faţă de anul anterior şi peste nivelul din anul 2008 când consumul a fost de 22,4 TWh.

Marii consumatori de energie, cei care îşi negociază singuri contractele de alimentare, au consumat anul trecut cu 18% mai multă electricitate decât în 2013. În contextul în care în total consumul intern a avansat cu numai 2%, ceea ce oricum este un rezultat pozitiv după doi ani de scădere, de unde a venit „pofta de energie“ din sectorul industrial? „Începând de la anul ne dorim să avem o monitorizare mai detaliată a consumatorilor finali“, spune Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE. Potrivit acestuia, deşi a existat o redresare a cererii de energie mai ales în sectorul serviciilor, principala explicaţie pentru avansul de 18% al cererii din sectorul industrial ar fi fost de fapt migraţia micilor consumatori din sfera reglementată în piaţa liberă ca urmare a aplicării calendarului de liberalizare.

Pe de altă parte însă, există o „ade­vărată pătură“ de hale industriale construite în anii de criză de unde ar putea veni redresarea cererii de energie, după tragerea pe linie moartă a unor consumatori de talia Oltchim sau Arpechim.

Într-un interviu recent acordat, Martin Zmelik, directorul general al CEZ România, companie care distribuie energia în zona Olteniei, chiar spunea că deşi marii consumatori dau în continuare semne de slăbiciune, din spate vin clienţi de talie mai mică.

De exemplu, de la fabrica Lufkin din Ploieşti, finalizată la jumătatea lui 2013, au plecat anul trecut pe pieţele externe circa 1.000 de sonde de petrol, fiecare cu un preţ cuprins între 25.000 şi 150.000 de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO