Companii

Ce spune Guvernul despre convocarea CSAT: Este o forţare din partea preşedintelui Băsescu

Ce spune Guvernul despre convocarea CSAT: Este o forţare...

Autor: Departamentul Politic

02.08.2013, 09:27 422

Executivul arată că hotărârile în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot.

Într-un comunicat transmis vineri, Guvernul informează că a luat act de decizia preşedintelui Traian Băsescu de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a Ţării cu privire la Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni la CFR Marfă şi că aşteaptă în continuare un punct de vedere al Consiliului în acest sens, dar precizează că nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG. Solicitarea Guvernului a fost făcută în baza articolului 4 litera d) şi articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Articolele menţionate prevăd că CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională, organizarea generală a forţelor armate, organizarea Consiliului, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, condiţiile de intrare, trecere sau staţionare pe teritoriul României a trupelor străine, numirea în funcţiile prevăzute în statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare şi superioare acestora, precum şi că şedinţele CSAT au caracter secret, ordinea de zi se stabileşte de preşedinte, cu consultarea vicepreşedintelui, iar propunerile ministerelor trebuie avizate de primul-ministru pentru a fi înscrise pe ordinea de zi.

"Guvernul consideră că discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă. Fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat. Guvernul vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca "de urgenţă" CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot", se arată în comunicat.

Guvernul prezintă şi adresa transmisă, joi, de către secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, către consilierul de stat Ion Oprişor, secretarul CSAT, în care este transmis proiectul de aprobare a privatizării CFR Marfă cu rugămintea de a fi inclus pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului, menţionându-se că are avizul Ministerului Justiţei şi al premierului Victor Ponta.

Este prezentată şi o scrisoare adresată de către premierul Victor Ponta, ca vicepreşedinte CSAT, către preşedintele Traian Băsescu, semnată de Ponta şi ca ministru interimar al Transporturilor şi de Robert Cazanciuc ca ministru al Justiţiei cu aceaşi rugăminte şi cu precizarea că CFR Marfă desfăşoară activităţi de interes public naţional în scopul realizării transportului public feroviar de marfă şi al satisfacerii nevoilor de apărare a ţării.

Preşedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT, vineri, informează Administraţia Prezidenţială, menţionând că joi după-amiază la Secretariatul CSAT a fost depusă o solicitare a Guvernului pentru convocarea unei şedinţe a Consiliului în legătură cu HG din 24 iulie privind CFR Marfă.

Şedinţa CSAT este convocată vineri, la ora 11.00.

"Administraţia Prezidenţială informează că joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Apărare a Ţării (CSAT) a fost depusă o solicitarea a Guvernului României pentru convocarea unei şedinţe a CSAT cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis convocarea de urgenţă a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa citată menţionează că, în cazul în care prim-ministrul Victor Ponta nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT, este invitat, fără drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

Luni, premierul Victor Ponta nu a exclus posibilitatea să-l aibă "înlocuitor" pe vicepremierului Gabriel Oprea la şedinţa CSAT în cazul în care preşedintele Traian Băsescu o va convoca în perioada în care el este în concediu, respectiv în prima jumătate a lunii august.

La finalul întrevederii pe care Victor Ponta a avut-o cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, la Palatul Victoria, premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă se va întoarce din concediu în cazul în care preşedintele va convoca o şedinţă a CSAT în prima parte a lunii august, pentru a se discuta situaţia creată la CFR Marfă.

"Să-l convoace domnul preşedinte. De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a spus primul-ministru.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Preşedintele şi premierul au o dispută privind privatizarea CFR Marfă, Traian Băsescu cerând ca Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO