Companii

Ce ţară conduce în topul investitorilor străini din România şi de ce

Ce ţară conduce în topul investitorilor străini din...

Autor: Dana Ciriperu

19.10.2014, 11:12 2981

Topul investitorilor străini este condus detaşat de Olanda, companiile înregistrate în această ţară având o pondere de 12-13% (150 mld. lei) din cifra de afaceri totală a firmelor din România. 

Poziţia privilegiată a Olandei se datorează însă în mare parte numărului mare de companii americane, italiene, franceze, germane, belgiene, de investitori cu origini în Turcia sau Rusia, dar şi de antreprenori locali care îşi derulează afacerile din România prin intermediul unor companii înregistrate în Olanda.

Astfel, în  topul celor mai mari 50 de companii cu capital majoritar olandez din Ro­mâ­nia sunt doar două businessuri „născute“ în Olanda - ING Asigurări de Viaţă şi Unilever – printre celelalte 48 de firme numărându-se Lukoil, Ford, Vodafone, Coca-Cola, IKEA, Enel sau Mega Image.

Locurile următoare în topul investitorilor sunt ocupate de Germania, Austria, Franţa şi Cipru, firmele cu acţionari în cele cinci state generând circa o treime din cifra de afaceri totală a companiilor locale.

Per total, străinii controlează o treime din cele 650.000 de companii din România şi generează 50% din cifra de afaceri a businessului local, respectiv 125 mld. euro din cele 250 mld. euro înregistrate în 2013, arată o analiză realizată de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO