Companii

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri....

Autor: Catalin Paduraru

12.07.2019, 14:59 1019

Crama Hermeziu - Riesling de Rhin 2018

Domeniile Sâmbureşti – Chateau Valvis Chardonnay 2017

Shumi Winery, Georgia – Saperavi–Napareuli 2016

 
 

De ce e bine să nu-ţi prea „dai cu părerea” îN arii de competenţă unde nu excelezi?

E simplu! Am, după 25 de ani de experienţă – atât în practică, cât şi în cercetare - siguranţa că ştiu ce spun despre produsul finit vin, despre piaţă şi tipare de consum. Pe de altă parte, recunosc, viticultura (investiţia aceeea „sub cerul liber”) este teritoriul altor colegi. Şi e bine aşa. Dacă m-ar fi întrebat acum nişte ani cineva (şi Slavă Domnului ca NU m-a întrebat!) ce părere aş avea despre înfiinţarea unei plantaţii de Riesling de Rhin pe malul Prutului (un Riesling de Prut, cum ar veni. Glumesc, desigur.), mi-aş fi manifestat scepticismul.

Nu mi s-ar fi părut o acţiune de succes nici plantarea Chardonnay-ului la Sâmbureşti.

Avem, mai jos, două exemple care ne arată că aş fi greşit. Noroc, repet, că viaţa (şcoala?) m-a învăţat să nu fac afirmaţii pe care nu le-aş putea susţine cu argumente ştiinţifice.

 

1. Crama Hermeziu - Riesling de Rhin 2018

 

Curajul investitorului (familia Lungu) şi, ulterior, persuasiunea winemaker-ului (talentatul Gabriel Stoica) au dus la apariţia unui vin care bucură pe toţi cei care au şansa să îl deguste. Nici nu contează dacă este sau nu pe calapodul vinurilor germane obţinute din acelaşi soi (vă şoptesc eu: nu! ... dar asta e de bine).

Debut puternic, plin, arome complexe, lung. Uşor de reţinut. Evident, după ce îl încercaţi.

Nasc (şi) la Moldova... vinuri!

Aur la IWCB VINARIUM.

 

2. Domeniile Sâmbureşti – Chateau Valvis Chardonnay 2017

Am fost martor la punerea în pâmânt a tinerelor plante de Chardonnay la Sâmbureşti. Nu pot minţi că nu m-am întrebat: un alb atât de pretenţios, în patria vinurilor roşii? În mod clar, pe atunci, nu luam în considerare multe lucruri, printre care puterea terroir-ului care a sedus, în trecut, oameni mari ai României, dar şi specialişti străini.

Am fost, deasemenea, martor (ce să vă spun, era să fiu şi „acuzat”) la primele rezultate bune ale Chardonnay-ului lui Jean Valvis.

Aurul obţinut în 2018 nu este, aşadar, o surpriză.

O surpriză plăcută poate fi „pairing-ul” timp liber - vin clasic - perfectul simplu. Tocmai ce băui o sticlă ...

 

3. Shumi Winery, Georgia – Saperavi–Napareuli 2016

 

De la ... est nu vine doar ploaia. Dinspre Georgia şi Armenia venea acum 8.000 de ani vitis vinifera (ceea ce, printre altele, ne certifică şi pe noi ca fiind în primul val istoric al viticulturii). Tot cam de pe acolo vine şi Antim Ivireanul, cel care a avut contribuţii esenţiale în cultura noastră, inclusiv în gramatica limbii române.

Dar, deşi suntem vecini buni, câţi dintre noi am vizitat aceste două ţări? Câţi am fost în Georgia? Eu, unul, având în vedere „încărcătura” oeno a acestei ţări, nu am nicio scuza ca nu am facut-o încă. Din fericire, poţi cunoaşte un popor şi prin vinul pe care îl produce. Saperavi este unul din puţinele soiuri de struguri cu boabele colorate în pulpă (de obicei, antocianii se află doar în pieliţă). Un Napareuli medaliat cu Aur la Bucuresti.

Un vin cu o intensitate cromatică deosebită. Foarte plin, fără a avea „dublajul” clasic provenit din lemn al majorităţii vinurilor roşii vest-europene.

Un vin cu forţă, direct. Aşa or fi şi georgienii. Rămâne să ne lămurim. O vizită în Georgia rămâne pe agendă. Până atunci, profităm de călătoria virtuală - degustarea unui vin amplu.

Nici nu ştiu: vă invit la evaluare (bucurie) senzorială sau la turism?

 

PS  Din câte ştiu, le găsim pe toate trei la Wine & Street Food Festival. La Palatul Parlamentului. În acest week-end (12-14 iulie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO