Companii

Cea mai mare insolventa a anului: constructorul Mivan Kier, care a facut Liberty Center si complexul rezidential New Town, unde Patriciu are 50% din actiuni

Cea mai mare insolventa: constructorul Mivan Kier, cu afaceri de 128 mil. euro
07.09.2009, 17:11 2993

Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallulLiberty Center si ansamblul rezidential New Town, ambele dinBucuresti, a intrat in insolventa ca urmare a propriei solicitari,potrivit unei decizii a Tribunalului Bucuresti, acesta fiind celmai mare dosar de insolventa de pe piata locala in acest an.

In ultima perioada tot mai multe firme aleg sa intre ininsolventa pentru a se proteja de creditori.

"Admitecererea debitorului SC Mivan Kier Joint Venture Limited NewparkSucursala Bucuresti. In temeiul art.32 alin.1 din Legea nr.85/2006privind procedura insolventei deschide procedura generala impotrivadebitorului", se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti din 24august. Firma Mivan Kier Joint Venture Limited inregistra lafinalul anului 2008 datorii totale de 20 mil. euro si numara 281 deangajati. Cifra de afaceri a firmei s-a ridicat anul trecut la 128mil. euro, compania inregistrand un profit net de 15 mil. euro,potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. In conditiile in carefirma a inregistrat profit decizia pare una surprinzatoare.Reprezentantii companiei nord-irlandeze nu au dorit sa comentezeinformatia pana la inchiderea editiei.

"Interesant este si faptul ca firma in insolventa este de fapt osucursala a companiei din Irlanda, iar legislatia noastra nuprevede insolventa sucursalelor, ci doar a societatilor comerciale,dar se pare ca tribunalul a acceptat cererea", a comentat un avocatde afaceri. Potrivit datelor Tribunalului Bucuresti,administratorul judiciar este firma BDO Conti Insolvency, in timpce termenul limita pentru inregistrarea cererilor de admitere acreantelor este 19 octombrie 2009.

Mivan Kier este un joint-venture al companiei irlandeze Kier cugrupul Mivan, fondat de omul de afaceri nord-irlandez IvanMcCabrey, 61 de ani. Grupul cuprindesi firma Mivan Limited, coproprietar al mallului Liberty Center sial ansamblului New Town, prin intermediul firmei Ropotamo.

Potrivit site-ului de prezentare al companiei, Mivan Kier a maifost implicata pe piata locala si in programe de constructie a unorlocuinte sociale si de alimentare cu apa, derulate de catreMinisterul Lucrarilor Publice la inceputul anilor 2000.

In mallul situat in zona Trafic Greu din sudul BucurestiuluiMivan are partener familia oamenilor de afaceri libanezi Awdi, carecontroleaza reteaua de distributie a presei Rodipet, afacereaflata, de asemenea, in dificultate, in timp ce la proiectul NewTown, format din 650 de apartamente in zona Dristor, partenerulcompaniei este fondul de investitii Fabian, cumparat de omul deafaceri Dinu Patriciu la inceputul acestui an.

Pe langa Liberty Center si New Town, divizia de dezvoltare agrupului Mivan a anuntat ca va realiza o retea de zece centrecomerciale sub brandul Tiago Mall in diferite orase din tara, inurma unor investitii estimate la 700 de milioane de euro. Primulmall din acest proiect a fost finalizat la Oradea, insa nu a fostdeschis pana la ora actuala din cauza numarului redus dechiriasi.

Nord-irlandezii intentionau sa construiasca malluri Tiago si inorasele Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu si Galati, darpana la ora actuala nu a inceput lucrarile la niciunul dintreaceste proiecte care ar fi urmat sa fie construite de catre MivanKier.

Firmele de constructii, dar si dezvoltatorii imobiliaritraverseaza o perioada extrem de dificila, in conditiile in care oserie de proiecte au fost blocate, iar platile sunt intarziate intoate sensurile, atat dinspre chiriasii mallurilor catreproprietari, cat si in relatia cu bancile.

Incadrul ansamblului rezidential New Town a fost finalizata doarprima etapa de constructie, cu 316 apartamente vandute aproapeintegral, in timp ce a doua etapa de constructie a fost intarziata,astfel ca livrarile sunt programate pentru anul viitor. Ansamblul afost finantat de catre UniCredit Tiriac Bank, valoarea de piata aintregului proiect fiind estimata la 120 de milioane de euro.

Pe de alta parte, mallul Liberty Center deschis in Bucuresti intoamna anului trecut a inregistrat un numar de vizitatori mult subnivelul estimat de catre dezvoltatori, motiv pentru carereprezentantii companiei au decis sa reduca nivelul chiriilor cu30% pentru toti retailerii, cu scopul de a mentine gradul deocupare ridicat. Investitia in acest proiect s-a ridicat la 70 mil.euro, iar finantarea a fost asigurata de catre Alpha Bank, potrivitdatelor existente in piata imobiliara.

Dezvoltatorii imobiliari sufera in prezent din cauza exuberanteidin ultimii ani, cand au cumparat terenuri supraevaluate si auconstruit cu preturi ridicate proprietati care astazi nu mai potgenera veniturile estimate in planurile de afaceri initiale.

Numarul dosarelor de insolventa a crescut cu 70% in acest an,printre companiile mari care au ajuns in aceasta situatienumarandu-se retailerul de produse IT Ultra Pro sau reteaua desupermarketuri Spar. Deschiderea procedurii de insolventa nuinseamna automat si intrarea in faliment, dar potrivitspecialistilor in insolventa de pe piata locala in ultimii ani in95% dintre cazuri firmele au intrat in faliment. Un dosar deinsolventa al unei companii mai mari decat Mivan Kier a fostdeschis in luna decembrie a anului trecut, cand a fost acceptatacererea formulata de un creditor al producatorului de cupruCuprom.

Tiago Mall (desen)

  • Proiect: Mivan intentiona sa construiasca zece malluri Tiago inafara Capitalei
  • Inaugurare: Tiago Oradea a fost construit, dar nu a fost incadeschis. Restul proiectelor nu au fost incepute.
  • Orase cu terenuri pentru malluri Tiago: Oradea, Targu-Mures,Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu si Galati
  • Investitie medie: 70 mil. euro
  • Proprietari: Mivan si Moritz Group

Liberty Center

  • Investitie: 70 de milioane de euro
  • Inaugurare: octombrie 2008
  • Suprafata inchiriabila: 25.000 de metri patrati
  • Chiriasi: Altex, Billa, Hervis, The Light, Diverta, Marks &Spencer, Starbucks
  • Proprietari: Ropotamo Impex (Mivan) si familia Awdi

Insolventele anului 2009

  • Afacerea sotilor Alina si Cristian Fughina, K Tech Electronics,care opereaza lantul de retail IT Ultra Pro Computers
  1. 67 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  2. 15 mil. euro - valoarea estimata a datoriilorcompaniei
  3. 535 de angajati in 2008
  4. 4 mil. euro - valoarea pierderilor de anultrecut

  • SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman de pe piatalocala, se afla in reorganizare judiciara, la cererea actionarilor,fratii Ioan si Floare Cuc din Arad
  1. 44 mil. euro - cifra de afaceri din 2008
  2. 17,8 mil. euro - datoriile raportate de companie in2007
  3. 710 angajati
  4. 3,2 mil. euro - pierderile companiei in 2007

  • Reteaua de supermarketuri Trident din Sibiu controlata de omulde afaceri Constantin Mateescu este cel mai "recent" caz de intrarein insolventa a unui retailer alimentar
  1. 55 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  2. 46,5 mil. euro - valoarea datoriilor in 2008
  3. 900 de angajati
  4. 100.000 de euro - profit net in 2008

  • Cel mai mare producator de ciorapi din Romania, Mondex Sibiu,companie controlata de Calin si Virgil Vircolacu, a cerutdeschiderea procedurii de insolventa in luna august
  1. 11 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  2. 13 mil. euro - datoriile raportate de companie in2008
  3. 700 de angajati
  4. 17.000 euro - profit net in 2008

New Town

  • Proiect: 650 de apartamente in zona Dristor din Capitala
  • Valoare de piata: 120 de milioane de euro
  • Pret: 1.550 de euro/metrul patrat plus TVA
  • Finalizarea primei etape: 2009
  • Proprietari: Ropotamo Impex (Mivan) si Fabian Three (DinuPatriciu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO