• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.4653
  • Leu / USD4.1988
Companii

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri din ultimii doi ani: IKEA a cumpărat terenul de la Timpuri Noi pentru a face turnuri de birouri şi locuinţe

Secțiune susținută de Medlife Logo
Cea mai mare tranzacţie cu terenuri din ultimii doi ani: IKEA a cumpărat terenul de la Timpuri Noi pentru a face turnuri de birouri şi locuinţe

Una dintre cele mai râvnite platforme industriale din Bucureşti, fabrica Timpuri Noi, situată la nici doi kilometri de centrul Capitalei, şi-a găsit cumpărător în rândul grupului suedez IKEA, controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, care va plăti 34,6 mil. euro pentru un lot de 5,1 hectare.
Destinaţia platformei, care reprezintă cea mai mare tranzacţie cu un teren din ultimii doi ani, nu este însă dezvoltarea unui al doilea magazin de mobilier IKEA în România, ci a unor clădiri de birouri, blocuri de locuinţe şi spaţii comerciale. Achiziţia a fost realizată de către firma Interprime Properties, subsidiară a companiei Inter IKEA Center Group (IICG), responsabilă de realizarea unor proiecte imobiliare independente de activitatea cu mobilier.
"Este o investiţie pe termen lung cu scopul de dezvoltare a unor spaţii cu destinaţii mixte: rezidenţiale, de birou şi de retail. Proprietatea recent achiziţionată din Timpuri Noi nu va servi niciodată ca loc pentru deschiderea unui nou centru comercial sau a unui magazin IKEA în România", au declarat reprezentanţii Inter IKEA Group.
Preţul plătit (678 de euro/metrul pătrat), dimensiunea terenului (5,1 hectare) şi parametrii urbanistici aprobaţi pentru acest teren, pe care pot fi construite spaţii cu o suprafaţă de peste 200.000 de metri pătraţi şi o înălţime de 110 metri, nu recomandă de altfel construcţia unui magazin de mobilă.
"Cred că în funcţie de cerinţele pieţei, ar putea construi chiar în funcţie de PUZ-ul pe care îl avem noi aprobat. Mai avem de îndeplinit anumite condiţii; până în iarnă trebuie să demolăm clădirile, să obţinem avizele de mediu, să facem nişte remăsurători cadastrale. Banii vor veni în rate. Am primit deja trei milioane de euro în avans, 10% din bani", a declarat Adrian Breazu, director general al Timpuri Noi şi unul dintre acţionari.
Tranzacţia este negociată de aproape un an, iar directorul Timpuri Noi spune că a mai avut şi alte oferte inclusiv în această perioadă.

20 mil. euro se duc către BCR şi BRD
Potrivit informaţiilor existente, pe lista acţionarilor se mai află SIF Muntenia (21,9%), Gheorghe Ionescu (unul dintre apropiaţii ministrului economiei, Adriean Videanu) şi alţi doi oameni de afaceri, fiecare cu participaţii de aproximativ 20%. Breazu avea mandat să vândă terenul în acest an pentru a achita creditele de aproape 20 de milioane de euro către BCR şi BRD.
"Tranzacţia este complexă, negociem de un an cu Interprime şi băncile au partea lor în înţelegere. Vor fi acoperite creditele, o parte din bani vor merge în mutarea fabricii şi vor mai rămâne bani şi acţionarilor", a mai spus Breazu. Consiliul de Administraţie al Timpuri Noi a solicitat prelungirea datei scadente a împrumuturilor de la BCR şi BRD până la 15 noiembrie 2010, credite a căror scadenţă era în luna august a anului curent.
Pentru o parte din loturile fabricii Timpuri Noi există mai multe litigii în curs, dar suedezii au cumpărat doar "loturile curate, fără probleme", iar investiţia totală într-un proiect mixt ar putea depăşi 200 de milioane de euro.
"Cumpărătorii nu vor face magazin IKEA acolo din cel puţin două motive: Interprime prin tradiţie nu prea face magazine IKEA, iar preţul plătit acolo nu este pentru un magazin. IKEA este un brand care aduce valoare pe terenuri care înainte nu valorau nimic. Nu are nevoie să stea în centrul oraşului", a declarat şi un consultant imobiliar.
Braţul de dezvoltare imobiliară a grupului suedez are în curs mai multe malluri sau parcuri de retail pe pieţe precum China, Franţa, Germania, dar şi Polonia. În această săptămână a fost anunţată o nouă achiziţie, suedezii cumpărând un teren în Londra, în apropierea satului olimpic, pe care au plătit 438 de milioane de lire sterline cu intenţia de a construi 1.500 de locuinţe în locul unor depozite industriale vechi.

Cine a coordonat achiziţia
Achiziţia din România a fost coordonată de către lituanianul Marius Baltramiejunas, cumpărătorii fiind asistaţi de către avocaţii firmei Voicu & Filipescu. În ceea ce priveşte afacerea cu mobilier, suedezii de la IKEA au intrat pe piaţa locală direct de-abia în acest an, cumpărând de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu magazinul dezvoltat de acesta în Băneasa în regim de franciză. Anul trecut acest magazin a înregistrat vânzări de
83 de milioane de euro, fiind magazinul de mobilier cu cele mai mari vânzări din România.
Platforma industrială Timpuri Noi a fost la vânzare pentru mai bine de patru ani, inclusiv în perioada de "boom" a imobiliarelor, când acţionarii au refuzat o ofertă de 93 de milioane de euro pentru vânzarea terenului. La banii plătiţi acum - 678 de euro/metrul pătrat -, în urmă cu trei ani erau vândute terenurile unor fabrici din Militari sau Pantelimon.
"Mulţi compară piaţa de astăzi cu ce era în 2007-2008, dar ţinând cont de felul cum arată acum lucrurile şi la cum par a fi şi în 2011, 2012, eu cred că am făcut o afacere bună", a mai spus Breazu, directorul de la Timpuri Noi.

"Timpuri Noi" se mută în Jilava
Fabrica va fi mutată într-o clădire construită în Jilava, la sud de Bucureşti, unde vor mai lucra doar aproximativ 150 de angajaţi, faţă de 2.700 de oameni cât număra la începutul anilor '90.
În ultimii cinci ani numeroase platforme industriale din Bucureşti au intrat pe mâna dezvoltatorilor imobiliari, dar puţine au fost concretizate în proiecte. Printre cazurile "fericite" se numără mallul Cotroceni Park, realizat pe fosta platformă UMEB, sau ansamblul rezidenţial Rose Garden, amplasat pe fosta fabrică Suveica din cartierul bucureştean Colentina.
Pe de altă parte, planurile investitorilor care au cumpărat terenurile fostelor fabrici Tricodava, Electrotehnica, Frigocom, Spicul, Helitube, Laromet, Pumac sau Muntenia au fost date peste cap de criza imobiliară, astfel că sute de milioane de euro stau încă îngheţate în aceste terenuri.
Vânzarea Timpuri Noi reprezintă cea mai mare tranzacţie cu un teren din Bucureşti din martie 2008 încoace, când austriecii de la Immoeast încă mai alocau sute de milioane de euro pentru piaţa locală, cumpărând un portofoliu de terenuri format din fostele fabrici Rocar şi Ventilatorul şi alte terenuri.

Cine este în spatele IKEA

Ingvar Kamprad, 83 de ani, proprietarul retailerului suedez de mobilă IKEA, este cel mai bogat om de afaceri din Suedia, având o avere estimată de Forbes la 23 de miliarde de dolari.
El locuieşte în Lausanne, Elveţia, are patru copii şi este considerat al 11-lea cel mai bogat om din lume.
IKEA a intrat pe piaţa locală direct de-abia în acest an, cumpărând de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu magazinul dezvoltat de acesta în Băneasa în regim de franciză.
În anul fiscal 2009 IKEA a avut vânzări de 31 de milioane de dolari în cele 37 de ţări în care deţine magazine.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - joi, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1262
Ieri: 4.7559
Azi: 4.1988
Diferență: 0,1121
Ieri: 4.1941
Azi: 5.4653
Diferență: -0,2591
Ieri: 5.4795
Azi: 4.1953
Diferență: 0,2054
Ieri: 4.1867