• Leu / EUR4.9024
  • Leu / GBP5.4966
  • Leu / USD4.4632
Companii

Cea mai mare bătălie pe ambulatoriu. Marile reţele private de sănătate înghit zeci de clinici din ţară pentru portofoliul de medici specialişti care nu mai sunt de găsit la stat şi pe care statul pune acum taxă

Cea mai mare bătălie pe ambulatoriu. Marile reţele private de sănătate înghit zeci de clinici din ţară pentru portofoliul de medici specialişti care nu mai sunt de găsit la stat şi pe care statul pune acum taxă

Autor: Mirabela Tiron

07.12.2022, 00:08 7047

MedLife a semnat 13 tranzacţii în acest an, Regina Maria şi-a adjudecat  9 clinici din ţară într-o piaţă în care marii jucători îi preiau pe cei mici şi mijlocii pentru a avea cât mai mulţi medici specialişti, iar statul tocmai ce anunţă că pune o taxă suplimentară pentru accesul la medicii specialişti în unităţile sanitare de stat.

Marii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private au bifat anul acesta achiziţii de zeci de milioane de euro, focusul fiind pe clinicile mici şi mijlocii din diferite oraşe ale ţării. Aceste tranzacţii întăresc poziţia marilor reţele în ţară în special pe partea de ambulatoriu, unde cei mai mulţi pacienţi accesează serviciile medicale contra cost.

MedLife a semnat 13 tranzacţii în acest an,  Regina Maria a cumpărat 9 companii, iar suedezii de la Medicover au bifat trei tranzacţii în acest an până acum.

Privaţii au pariat pe asistenţa medicală specializată, pe nivelul secundar,  şi au dezvoltat în principal infrastructura de ambulatoriu, unde cei mai mulţi pacienţi plătesc serviciile medicale. Atragerea de medici specialişti în clinicile pe care le deţin reprezintă principala prioritate, în piaţă se duce o „bătălie“ pe cei mai buni medici care sunt vânaţi de reţelele private.

Deşi au făcut investiţii şi în spitale private, cei mai mulţi operatori privaţi nu asigură şi urgenţele medicale, care îşi găsesc în continuare rezolvare în spitalele de stat. Între timp medicina în ambulatoriul spita­lelor de stat, unde încă există teoretic infrastructura necesară, este pe cale de dispa­riţie, între „nu avem niciun loc dispo­nibil“, „acel medic consultă doar contra cost“ sau „nu facem programări“.

Realitatea din teren arată că pacientul român nu doar că găseşte cu greu un loc la consultaţie cu bilet de trrimitere, dar nici măcar nu poate efectua un set de analize medicale în baza biletului atunci când are nevoie. Chiar Avocatul Poporului (AP) constată că  termenele de aşteptare sunt prea lungi pentru analize medicale şi propune o platformă electronică ca să îmbunătăţească accesul pacienţilor la aceste servicii.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9024
Diferență: -0,2523
Ieri: 4.9148
Azi: 4.4632
Diferență: -1,1517
Ieri: 4.5152
Azi: 5.4966
Diferență: -1,2078
Ieri: 5.5638
Azi: 4.9026
Diferență: -0,4831
Ieri: 4.9264