Companii

Cegedim a bătut palma cu familia Tudorache pentru achiziţia unei companii de software medical

Autor: Ioana David

07.02.2011, 23:53 752

Compania de analiză şi studii de piaţă Cegedim România a preluatfirma de soft farmaceutic Pharmec Healthcare Software, careanterior făcea parte din Pluriva, companie IT controlată de familiaTudorache, acţionarii grupului farma Montero.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă, potrivitestimărilor ZF, deal-ul s-ar ridica la 1-1,5 mil. euro încondiţiile aplicării unui multiplu de 1-1,5 la cifra de afaceri.

Potrivit lui Georgian Roşu, directorul general al Pluriva şiunul dintre acţionarii minoritari, în 2010, divizia de softwaremedical a avut o cifră de afaceri de 1 mil. euro dintr-un total alfirmei de 4 mil. euro.

"Am considerat că am ajuns la maturitate, astfel că doar unpartener vestic putea duce firma mai departe", a spus GeorgianRoşu. El deţine 28% din acţiuni, conform informaţiilor de laRegistrul Comerţului, în timp ce Eugen Diaconeasa (developmentmanager al Pluriva) are 8%, Alexandru Marius Pascu (sales manager)are 8%, în timp ce pachetul majoritar de 56% este deţinut deNewarch Investments Limited. Vehiculul înregistrat în Ciprureuneşte afacerile familiei Tudorache din domeniul farmaceutic,adică distribuitorul Montero, dar şi reţeaua de farmacii Remedio,precum şi businessuri din alte industrii. Montero este primuldistribuitor mare de medicamente din România care a intrat îninsolvenţă la cererea creditorilor, iar businessul a scăzutsemnificativ după această dată. Anterior intrării în insolvenţă,Montero era unul dintre primii zece distribuitori, însă la mijloculanului trecut, businessul său era la 15% din nivelul anului 2008,când rula afaceri de 74,5 mil. euro. "Este un anunţ de intenţie.Tranzacţia urmează să se finalizeze (...) A fost o tranzacţierelativ mică", a spus Radu Tudorache. Această tranzacţie marcheazăintrarea Cegedim pe piaţa de soft medical prin furnizarea deaplicaţii pentru medici şi farmacii, în condiţiile în care pânăacum activitatea s-a concentrat pe analize şi date despre piaţa demedicamente.

Anul trecut Cegedim România a avut o cifră de afaceri de 5,7mil. euro, în creştere cu 12% faţă de 2009 şi 70 de angajaţi.Grupul din care face parte este listat la bursa de la Paris şi aavut venituri de 925 mil. euro. "Această achiziţie reprezintă unpas important pentru activitatea Cegedim în România", a spus PetruCrăciun, directorul general al Cegedim România.

Pe de altă parte, Pharmec Healthcare Software a fost înfiinţatăca entitate juridică distinctă în decembrie 2010 prin separarea dePluriva, companie care iniţial a purtat numele de Montero Soft. Laînceput activitatea s-a concentrat pe servicii informatice pentrufarmacii, însă ulterior s-a diversificat iar firma s-a rebranduitîn Pluriva. Pharmec Healthcare Software are 30 de angajaţi.Tranzacţia a fost semnată pe 21 ianuarie şi ar putea să fiefinalizată pe 15 aprilie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO