Companii

Cehii de la CEZ intra si pe piata gazelor dupa modelul rivalilor

16.02.2010, 23:06 56

Grupul ceh de utilitati CEZ, care s-a dezvoltat pe piata localaa energiei dupa ce in 2005 a castigat procesul de privatizare afostei Electrica Oltenia, si-a facut intrarea si pe piata gazelornaturale dupa ce saptamana trecuta a primit licenta de furnizaredin partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE).

Licenta este valabila pana la inceputul anului viitor, iar prinintermediul acesteia cehii patrund pe o piata dominata de doi marijucatori: E.ON Romania, controlat de germanii de la E.ON, si GDFSUEZ Energy Romania, fosta Distrigaz Sud, aflat in portofoliulgrupului franco-belgian GDF SUEZ.

Compania din cadrul CEZ Romania care a primit aceasta licenta defurnizare a gazelor naturale este CEZ Trade, firma care se ocupa cutradingul energiei electrice.

Reprezentantii companiei nu au comentat aceste informatii.

Strategia formarii unui portofoliu integrat de servicii, care sacuprinda atat furnizarea de gaze naturale, cat si furnizarea deenergie electrica, este o practica normala in randul marilorgrupuri de utilitati.

Germanii de la E.ON au fost primii care au reusit acest lucru pepiata locala prin castigarea proceselor de privatizare a fostelorElectrica Moldova si Distrigaz Nord. Dupa acest model, la inceputulanului 2008 Distrigaz Sud, devenita ulterior GDF SUEZ EnergyRomania, isi ia licenta de furnizare de energie electrica, tocmaipentru a le putea oferi clientilor gaze si energie electrica inacelasi pachet. De altfel, potrivit celor mai recente informatiiprimite din partea fostei Distrigaz Sud, numarul clientilor care aucerut si oferte de electricitate, alaturi de gaze naturale,ajunsese la inceputul acestui an la circa 50 de companii.

CEZ este unul dintre investitorii atrasi pe piata locala demarile procese de privatizare, dar a cunoscut o dezvoltareaccelerata a businessului in Romania, fiind azi implicat in maimulte proiecte. Una dintre cele mai importante investitii pe careCEZ le realizeaza in Romania este constructia unui parc eolian de600 MW si a unui reactor la Cernavoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO