Companii

Cehii de la CEZ sunt optimişti şi văd cele 101 de turbine eoliene ridicate la Cogealac în 2011

Cehii de la CEZ sunt optimişti şi văd cele 101 de turbine eoliene ridicate la Cogealac în 2011
10.08.2010, 23:46 33

"Conflictul, care s-a soldat cu împuşcături la sfârşitul luniitrecute, a avut ecou şi în presa internaţională. "Vântul,miliardele de euro, eoliene, nume mari din energie şi două sate...iată principalii actori ai unui război absurd care are loc pecâmpiile Dobrogei, în România. Acestă regiune săracă valorează aurazi: datorită poziţiei cheie pe harta vânturilor din Europa, eareprezintă o adevărată comoară de energie eoliană", scriujurnaliştii de la cotidianul francez Le Figaro, în ediţia de luni,pe prima pagină a secţiunii de ştiri economice.
Tocmai acest "aur eolian" a făcut ca la sfârşitul lunii trecute,cinci persoane să fie împuşcate cu gloanţe de cauciuc ca urmare aunui conflict izbucnit între mai mulţi localnici adunaţi de cătreprimarul din Cogealac şi firma de securitate care protejează parculpe care cehii îl instalează în comună.
Ca urmare a acestui conflict, primarul comunei, Cati Hristu, a fostarestat pentru 29 de zile, iar cehii au declarat că vor începepropria lor investigaţie, concomitent cu cea a poliţiei, pentru aconstata dacă angajaţii firmei de securitate au procedat corectcând au decis să tragă asupra mulţimii care a atacat parcul.
În ciuda conflictului care deja a întârziat destul de multlucrările de la Cogealac, care ar fi trebuit să demareze laînceputul acestui an, cehii spun că în 2011 cele 101 de turbineeoliene vor fi montate, potrivit unui raport al companiei publicatîn luna iunie.
"Sunt condiţii de vânt excelente pentru un parc pe uscat cu unfactor de capacitate net de 28%. Investiţia totală se va ridica la1,1 miliarde de euro", spun reprezentanţii CEZ în acelaşi raport.În total, cele două parcuri din Fântânele şi Cogealac vor avea ocapacitate de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear al centraleide la Cernavodă.
"În momentul de faţă nu avem noutăţi. Lucrăm cu aceeaşi firmă desecuritate şi aşteptăm concluziile anchetei oficiale", a declaratIulia Borşan, directorul departamentului de comunicare externă dincadrul CEZ România.
Conflictul care s-a soldat cu împuşcături este unul dintre puţinelecazuri de acest fel care au avut loc în România, mai ales încontextul în care cehii au anunţat că vor să investească 1,1miliarde de euro în două comune dobrogene de care puţini auziserăînainte de începerea proiectului lor eolian, într-o perioadă extremde dificilă pentru economia locală.
Miezul disputei este de fapt partea de avizare a proiectului eoliande la Cogealac. Astfel, în timp ce primăria comunei susţine căcehii nu au voie să construiască nimic acolo, pentru că nu au toateactele în regulă, cehii spun că documentaţia lor este completă,motiv pentru care au şi dat drumul la lucrări. Mai mult, la mijlocmai apare un alt investitor, Eolica Dobrogea, care este de faptdezvoltatorul unui proiect eolian în numele gigantului spaniolIberdrola. Primăria din Cogealac susţine proiectul spaniolilor,care prevede montarea unor turbine şi pe raza comunei Cogealac, şipotrivit unor surse din piaţă face tot posibilul pentru a împiedicainvestiţia CEZ. Dacă cehii spun că parcul lor va fi cel mai maredin Europa, spaniolii susţin că al lor va fi cel mai mare din lume,deşi de doi ani nu au ridicat nicio turbină.
"În fruntea satului său, primarul din Cogealac susţine Iberdrola cuîncăpăţânare. Gurile rele spun că primarul a cumpărăt 1.000 dehectare de teren pentru a le închiria către Iberdrola. Pentru CEZ,acest subiect este ridicol, pentru că este «suficient loc şi vântpentru toată lumea», scrie Le Figaro.
De altfel, informaţia potrivit căreia primarul din Cogealac dejaşi-a închiriat terenurile către spanioli a fost confirmată chiar decătre dezvoltatorul Continental Wind Partners, firma cu care cehiilucrează pentru cele două parcuri eoliene din Fântânele şiCogealac.
Sătenii din Fântânele spun că cei care şi-au închiriat terenurilecâştigă circa 150 de milioane de lei vechi (circa 3.600 de euro pean).
Miza mare a acestor proiecte este sistemul de susţinere care estepromovat pe plan local compus din acordarea de certificate verzicare au o valoare minimă garantată de 27 de euro şi prin impunereaunor cote obligatorii de energie verde pe care furnizorii deelectricitate trebuie să le aibă în coşul pe care îl livreazăconsumatorilor finali.
"În România, procesul de construcţie şi de recepţie a continuatpentru parcul de la Fântânele, care a început să producă energiedin iunie 2010. La sfârşitul lunii iunie, 114 turbine eolienedintr-un total de 139 de unităţi erau construite, iar 47 dintreacestea au început să furnizeze energie în reţea", mai spunreprezentanţii CEZ. Cu 47 de turbine eoliene, la randamentul pecare CEZ spune că-l vor avea, pot fi alimentate cu energie verdepeste 120.000 de case.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO