Companii

Cei mai mari 20 de jucători din industria cărnii au fost la un pas de 3 mld. euro în 2023, plus 7,5%. Businessul ar putea creşte mai mult prin transformarea cerealelor în carne

Cei mai mari 20 de jucători din industria cărnii au...

Autor: Florentina Niţu

05.06.2024, 00:07 1054

Cei mai mari 20 de jucători din industria cărnii au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de 13,6  mi­liarde de lei, adică aproape 3 miliarde de euro, în creştere cu 7,5% faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companii, dar şi a celor publice, de la Ministerul de Finanţe.

Businessul acestora ar putea creşte mai mult, deoarece în prezent industria cărnii fiind alimentată de importuri. Cel mai mare deficit comercial agroalimentar este dat de carne, de circa 1 miliard de euro, umflat în principal de carnea de porc, unde se vede impactul pestei porcine africane.

Sectorul este vital pentru economie şi se poate crea uşor valoare adăugată prin integrare, pe principiul de la furcă la furculiţă, mai ales că România este unul dintre cei mai mari producători de grâu, porumb şi floarea-soa­relui din Uniunea Europeană, care ar putea hrăni animalele ce devin cârnaţi.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro