Companii

Cei mai mari 500 de exportatori au doar 350.000 de salariaţi

Foto: Mihai Dăscălescu

Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Cristina Roşca

20.01.2015, 00:07 752

Cei mai mari 500 de exportatori locali, responsabili pentru circa 75% din exporturile anuale ale României, au doar aproximativ 350.000 de salariaţi, respectiv 8% din totalul angaja­ţilor din economie, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la INS.

„Cea mai mare par­te a exporturilor este realizată de întreprinderile mari şi foarte mari. Este normal ca ele să aibă doar 350.000 de salariaţi în contextul în care media per companie este de peste 1.000 de angajaţi. Tre­buie menţionat însă şi faptul că există o concentrare foarte mare a exporturilor în mâinile unui număr mic de companii“, explică profesorul Cezar Me­reuţă, cercetător asociat al Cen­tru­lui de Modelare Economică al Aca­demiei Române. Exporturile româneşti au depăşit anul trecut 50 mld. euro, potrivit estimărilor, în contextul în care la zece luni valoarea exporturilor sărise de 44 mld. euro.

În acest context, cei mai importanţi 50 de exportatori au vândut peste graniţă bunuri de peste 37,5 miliarde de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor INS.

Topul celor mai mari exportatori români este în continuare dominat de Automobile Da­cia, Rompetrol Ra­finare şi Ford, urmate de Honey­well Technologies şi OMV Petrom, potrivit datelor INS aferente primelor zece luni ale anului 2014. OMV Petrom este şi cel mai mare angajator dintre cei 500 de exportatori, cu aproape 18.000 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO