Companii

Cei mai mulţi antreprenori îşi deschid o afacere când au peste 30 de ani, după ce reuşesc să „fure“ meserie şi să pună bani deoparte

Cei mai mulţi antreprenori îşi deschid o afacere când...

Autor: Corina Mirea

03.07.2014, 17:25 3133

Peste 75% din antreprenorii care deţin un business în România au peste 30 de ani şi numai unu din zece îşi asumă rolul de om de afaceri mai devreme de această vârstă.

Românii îşi fac curaj să devină antreprenori abia după ce trec prin expe­rienţa unui job, după ce „fură“ reţete de afaceri de la com­paniile care au luat note de trecere la testul pieţei şi când au reuşit să pună bani deoparte pentru a pune măcar prima cărămidă a firmei. 

„La 25 de ani nu ştiam ce vreau să fac în viaţă. Abia terminam facultatea, la vârsta respectivă eşti puţin «năuc» şi nu ai experienţa de muncă ce îţi permite să îţi dai seama cum funcţionează un business în ansamblu. În plus, foarte puţini au atunci acea sumă mică de bani pusă deoparte pentru a începe o afacere, mulţi fiind susţinuţi de părinţi“, spune Valentina Ioniţă, o tânără de 32 de ani care în iarna lui 2012 a decis să înfiinţeze Legume de Ţară, o mică afacere de familie prin care livrează legume la uşa clienţilor.

În luna mai a acestui an, mediul de business local număra mai mult de 730.000 de firme şi peste 1 milion de oameni de afaceri. Dintre aceştia, cei mai mulţi (aproape 29%) aveau vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Sociologul Alfred Bulai susţine că structura mediului de afaceri din România nu este atipică, tentaţia deschiderii unei companii fiind tot mai pregnantă odată ce oamenii capătă experienţa şi expertiza necesare admi­nistrării unui business.

„Oriunde în lume cele mai multe afaceri sunt înfiinţate până în 40-45 de ani, chiar dacă tentaţia vine încă din timpul liceului. Dar până la 30 de ani oamenii nu au curajul să facă acest pas sau, majoritatea lor, pentru că nu există o cultură a muncii în rândul tinerilor. Cred că 90% din cei care termină liceul sau facultatea nu ştiu să facă mare lucru şi e logic să se angajeze mai întâi, să se obişnuiască cu un program, cu o disciplină pentru a conduce alţi oameni ulterior“, explică Bulai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO