Companii

Cel mai important calcul din energie: cât costă 1 MWh din fiecare sursă? „Ne trebuie energie verde în piaţă nu pentru că este sustenabilă, ci pentru că este cea mai ieftină“

Cătălin Stancu, associated senior expert la Horváth: Ai nevoie de multe unităţi, astfel încât piaţa de producţie să fie super fragmentată, dacă se poate, şi nu dominată de monopoluri, pentru simplul motiv că acesta este singurul mecanism de a asigura optimizarea preţului.

Autor: Roxana Petrescu, Alex Ciutacu

16.04.2025, 10:00 6486

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

În timp ce costul pentru a produce 1 MWh de energie într-o centrală eoliană pe uscat a ajuns anul trecut la 43 de euro/MWh, acelaşi MWh, dar produs de o centrală nucleară, are un cost care porneşte de la 136 de euro/MWh, dar care poate ajunge până la 490 de euro/MWh, în funcţie de mai mulţi factori Mai departe, un investitor, după ce a făcut aceste calculele, iese în piaţă unde poate obţine un preţ de circa 103 euro/MWh, cât a fost media spot în România anul trecut Din această artitmetică rezultă necesitatea de a accelera investiţiile în regenerabile, care au şi cel mai scurt timp de realizare, nu din motive care ţin neapărat de sustenabilitate, atrage atenţia Cătălin Stancu, associated senior expert la Horváth.

Există un indicator la care toţi inves­titorii în producţia de energie se uită înainte de a face orice pas, iar acesta se numeşte LCOE, levelized cost of energy. 

„Levelized cost of electricity (LCOE) sau cos­tul de generare a energiei electrice reprezin­tă, din punct de vedere matematic, raportul din­tre toate costurile asociate centralei, pentru în­trea­ga durată de viaţă, şi cantitatea totală de energie electrică generată de aceasta. Cu alte cuvinte, LCOE este costul plătit pentru obţine­rea unei unităţi de energie electrică (kWh sau MWh). Prin urmare, cu cât LCOE are o valoare mai redusă, cu atât tehnologia respectivă este mai atractivă pentru investitori, deoarece, pen­tru a face profit, LCOE trebuie să fie mai mic decât preţul de vânzare al energiei electrice. Acest indicator este deseori folosit pentru a eva­lua viabilitatea economică a proiectelor de in­ves­tiţie şi pentru a compara, din punct de vedere financiar, diferite tehnologii de generare“, se arată site-ul HENRO (Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică din România). Dacă pe toată durata de viaţă a proiectului, costurile de producţie pentru fiecare MWh stau mai mici decât preţul mediu din piaţă, atunci investiţia merită. Iar cu cât costurile sunt mai mici faţă de media pieţei, cu atât investiţia este mai apeti­san­tă. Acest calcul îşi are cu atât mai mult rostul în contextul în care atât Europa cât şi România, la rândul ei, au un deficit de capacitate de producţie, astfel că toţi ochii sunt pe tehnologiile care au cel mai scăzut cost şi, foarte important, cel mai mic termen de punere în funcţiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro