• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Companii

Cel mai mare pariu din retailul românesc, mic.ro, şi-a cerut insolvenţa. De ce nu a reuşit Patriciu cu „magazinul de la colţul blocului“?

Cel mai mare pariu din retailul românesc, mic.ro, şi-a cerut insolvenţa. De ce nu a reuşit Patriciu cu „magazinul de la colţul blocului“?

Cel mai mare pariu din retailul românesc, mic.ro, şi-a cerut insolvenţa. De ce nu a reuşit Patriciu cu „magazinul de la colţul blocului“?

Autor: Cristina Rosca

16.02.2012, 00:07 11488

Dinu Patriciu a capitulat, cerândinsolvenţa mic.ro, la doar două săptămâni după ce a făcut acest pas şi pentru miniMax Discount. Cele două pariuri în retail ale lui Patriciu, despre care spunea că vor avea afaceri de 1,5 mld. euro la un total de peste 3.000 de magazine, s-au dovedit necâştigătoare. Niciun magazin nu mai este funcţional şi lista dosarelor de insolvenţă este în continuă creştere. De ce nu a mers până la urmă magazinul de la colţul blocului unde oamenii trebuiau să vină în papuci şi care ar fi trebuit să apere producţia românească şi să apere "ţesutul urban al retailului autohton"? Modelul, criza, managementul sau a fost totul doar un castel de nisip?

Acum mai puţin de doi ani, omul de afaceri Dinu Pa­triciu, considerat drept unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, a sur­prins întreaga piaţă de retail când a "declarat război" reţelelor străine din comerţ şi a început dezvoltarea magazinelor mic.ro şi Macro (fostele miniMax). Încă de la început el a anunţat planuri grandioase, respectiv 3.000 de magazine mic.ro fixe şi mo­bile şi 150 de magazine miniMax Dis­count. Se anunţa cel mai ambiţios plan de comerţ de pe piaţa locală.

Mai mult, la momentul respectiv Patriciu, 61 de ani, spunea că aventura de afaceri pe care o porneşte are scopul de a distruge retailul modern, cel care nu face altceva decât să distrugă ţesutul urban. El mai spunea că vrea ca oamenii să meargă mai rar la hiper­marketuri, o dată pe lună cel mult, şi să vină în papuci în magazinele de la colţul blocului.

După ce în 2007, înainte de criză, reuşise să vândă Rompetrol şi în dreptul lui să scrie cuvântul "miliardar în euro", omul de afa­ceri părea încrezător deşi pornea la drum într-o perioadă în care eco­nomia se clătina sub povara internaţională, iar consumul îşi continua neperturbat declinul. Tot atunci guvernul anunţa majorarea TVA şi redu­cerea salariilor bugetarilor. Declinul cumu­lat al consumului în ultimii trei ani se apropie de 20%.

Împotriva curentului

Patriciu era sigur însă că modelul său de business nu va merge pe drumul deja bătătorit de alte businessuri îngenuncheate de criză, precum PIC sau Univers'all.

Primele semne că imperiul de retail al lui Patriciu se clatină la rândul său au apărut încă din vara lui 2011 - magazinele nu mai erau alimentate cu marfă. Atunci, omul de afaceri a organizat chiar o conferinţă de presă prin care asigura că ambele afaceri vor con­tinua să funcţioneze, ba mai mult busi­nessul va trece printr-un proces de restruc­turare pentru a fi puse premisele unei creşteri organice. În timpul aceleiaşi confe­rinţe erau vehiculate cifre precum 880 mil. euro pentru afacerile din acest an ale întregii divizii de retail şi 1,5 mld. euro pentru 2013.

Situaţia nu s-a îmbunătăţit însă, ba din contră rafturile magazinelor deveneau tot mai goale, iar obloanele începeau să se tragă. În toamnă au apărut şi primele dosare de insolvenţă împotriva celor două businessuri din retail pe care a pariat Dinu Patriciu. În doar câteva luni numărul dosarelor a depăşit 60. Printre creditorii celor două businessuri se numără atât companii mari, precum Romaqua Group (Borsec), Dorna Lactate sau Vel Pitar, precum şi businessuri mai mici. O parte dintre companii şi-au retras dosarele după ce au primit banii datoraţi, însă altele încă aşteaptă să le fie achitate datoriile. Mai mulţi furnizori cu afaceri de câteva milioane de euro au la rândul lor probleme financiare din cauza contractelor cu firmele lui Patriciu care nu au mai achitat datoriile de multe luni.

Învăluite în incertitudine

Printre cele mai recente dosare de in­sol­venţă depuse pe numele celor două companii - mic.ro şi miniMax Discount - sunt cele prin care chiar omul de afaceri Dinu Patriciu cerea insolvenţa celor două pariuri ale sale în retail.

Cererile de insolvenţă au venit în ambele cazuri după ce reţelele au tras obloanele tuturor unităţilor. Informaţii despre starea de funcţio­nare a magazinelor din reţea au circulat atât în presă, cât şi în mediul de business, însă nicio informaţie nu era sigură. Reprezentanţii diviziei de FMCG Retail - Mercadia Holland, care cuprinde businessurile mic.ro, miniMax Discount şi Macro - nu au oferit nicio informaţie privind starea businessurilor şi numărul de magazine deschise.



Planuri fără finalitate

Dinu Patriciu, omul de afaceri care a devenit miliardar în euro din petrol, spunea în vara lui 2010, când a început să lucreze la lansarea pe piaţă a primei francize româneşti din comerţul alimentar, că va duce reţeaua de chioşcuri mic.ro la 2.000-3.000 de unităţi. El mai afirma că vrea să facă front comun cu micii buticari pentru a intra puternic în cartierele din oraşele mari, pe o piaţă pe care ofensiva lanţurilor străine de supermarketuri şi hipermarketuri şi condiţiile neatractive de creditare închid anual câteva mii de magazine mici de bloc. Patriciu paria astfel pe retailul tradiţional, cel mai afectat de criza economică, care a şters de pe harta comerţului autohton peste 6.000 de unităţi. În punctul culminant al businessului, mic.ro a numărat circa 850 de unităţi iar miniMax Discount 58. Iniţial au fost închise mai bine de jumătate din magazinele miniMax şi 250 de unităţi mic.ro, pentru ca în final să se tragă obloanele peste toată reţeaua.

Silentio stampa

Chiar şi după ce a închis toate magazinele miniMax Discount şi a cerut insolvenţa reţelei, omul de afaceri spunea că nu este o decizie definitivă. El a răspuns solicitării ZF privind motivul cererii de intrare în insolvenţă şi motivul închiderii reţelei printr-un sms "re­struc­turare şi repornire". În cazul viitorului mic.ro, răspunsul de la Dinu Patriciu nu a mai venit. Reprezentanţii companiilor deţinute de Patriciu ridică din umeri. "Din păcate nu putem oferi un răspuns. Sper să ne auzim pe subiecte viitoare", este răspunsul oferit la întrebarea referitoare la motivul pentru care lanţurile sunt în insolvenţă.

În prezent nu există nicio informaţie despre rezultatele businessurilor din retail ale lui Patriciu pe 2011 şi nici despre valoarea totală a datoriilor. Minimax Discount a avut afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro) în 2010 în creştere de la 191 mil. lei (45 mil. euro) în anul anterior. Lanţul de magazine a avut în 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) şi potrivit site-ului Ministerului de Finanţe datoriile companiei se ridicau la finele aceluiaşi an la 127 mil. lei, aproape jumătate din cifra de afaceri. Mic.ro a avut afaceri de 51 mil. lei (12 mil. euro) în 2010 şi datorii de peste trei ori mai mari.

Dinu Patriciu a început în vara lui 2010 să lucreze la lansarea pe piaţă a primei francize româneşti din comerţul alimentar

El voia o reţea de 2.000-3.000 de chioşcuri mic.ro. Patriciu mai spunea atunci că vrea să facă front comun cu micii buticari pentru a intra puternic în cartierele din oraşele mari, pe o piaţă pe care ofensiva lanţurilor străine de supermarketuri şi hipermarketuri şi condiţiile neatractive de creditare închid anual câteva mii de magazine mici de bloc.

Patriciu nu a ajuns să îşi împlinească visul, în condiţiile în care în cel mai bun moment reţeaua ajunsese să numere doar 800 de magazine mic.ro fixe şi mobile.

Începând cu toamna lui 2011 au apărut problemele cu furnizorii şi rafturile au început să se golească. Ulterior magazinele au început să se închidă. Ieri, omul de afaceri a cerut insolvenţa companiei care, potrivit ultimelor date, nu mai numără niciun magazin.

Cine a finanţat businessul

La masa credală s-ar putea înscrie băncile, furnizorii, salariaţii, proprietarii de spaţii şi chiar francizaţii. Pentru lansarea celor două bu­si­nessuri Patriciu susţinea că a investit circa 100 mil. euro. Reprezentanţii companiei susţineau că bugetul pentru un magazin mic.ro fix ajunge la aproxi­mativ 90.000 de euro. Reţeaua ajun­sese la peste 850 de unităţi - fixe şi mobile -, astfel că doar acest business a costat în jur de 75 mil. euro. Tot în 2010 Patriciu a plătit câteva milioane de euro pentru a cumpăra reţeaua de 31 de super­marketuri miniMax şi a investit alte 20-25 mil. euro, potrivit estimărilor ZF, în des­chi­derea altor 27 de magazine. El nu a mi­zat însă doar banii săi în aceste afaceri, acce­sând fi­nan­ţări de aproximativ 45 mil. euro în perioada 2010-2011 de la BCR, UniCredit Ţi­riac Bank, BRD, Raiffeisen şi UniCredit Leasing, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

Mai mult, francizaţii au finanţat la rândul lor businessul lansat de Patriciu. Omul de afa­ceri voia ca toate magazinele deschise să fie în franciză. Intrarea în parteneriat cu mic.ro este condiţionată de depunerea unei garanţii de 7.000 de euro pentru fiecare unitate, care va acoperi eventualele pierderi nejustificate ale magazinului. La un total de 80-90 de francize, suma încasată de Patriciu se ridică la peste jumătate de milion de euro.

Pe lista păgubiţilor s-ar putea înscrie şi proprietarii de spaţii despre care nu se ştie dacă şi-au primit chiriile şi angajaţii despre care nu se ştie dacă şi-au primit salariile. Închiderea celor două lanţuri de magazine a presupus elimi­narea a peste 4.000 de locuri de muncă, potrivit ultimelor date furnizate de companie.

Printre cei mai păgubiţi se numără însă zecile de furnizori care aşteaptă să primească datoriile de zeci de milioane de euro. În acest context întrebarea care se pune este câţi bani a pierdut de fapt Dinu Patriciu? Dacă a pierdut?

Magazinele Minimax Discount Şi Macro au fost primul pariu al omului de afaceri Dinu Patriciu în retail

El a achiziţionat în august 2010 prin intermediul companiei Mercadia cel mai mic retailer alimentar cu discount de pe piaţă, miniMax, cu afaceri de 45 mil. euro şi 31 de unităţi de la grupul austriac din imobiliare Real4You şi alţi doi investitori străini. Tranzacţia a fost estimată la acel moment la câteva milioane de euro.

Dinu Patriciu se numără printre fondatorii reţelei miniMax, însă şi-a marcat exit-ul din acest business după doar doi ani de la deschiderea primelor magazine, în 2006, potrivit datelor din piaţă. Construcţia de magazine miniMax s-a numărat printre primele investiţii ale miliardarului pe piaţa imobiliară din România, acestea fiind derulate împreună cu fratele său. La nici doi ani distanţă Patriciu a cerut insolvenţa miniMax şi a închis toate cele 58 de magazine ale reţelei.

Dinu Patriciu a fost încrezător în businessul mic.ro deşi pornea la drum într-o perioadă în care eco­nomia se clătina sub povara internaţională, iar consumul îşi continua neperturbat declinul. Tot atunci guvernul anunţa majorarea TVA şi reducerea salariilor bugetarilor. Declinul cumulat al consumului în ultimii trei ani se apropie de 20%.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142